ABD: Türkiye, Türkmenlere silah ve para veriyor

Güncelleme Tarihi:

ABD: Türkiye, Türkmenlere silah ve para veriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 00:00

US News & World Report dergisine konuşan ABD kaynakları, "Bağımsız Kürdistan oluşumundan korkan Türkiye, Kerkük’teki Türkmenlere silah ve para veriyor" dediler. Dergiye göre, Kerkük’teki Şiileri, Kürtlere karşı korumak için de kente Mehdi Ordusu milisleri yerleştirildi.

Amerikan US News & World Report dergisi, Amerikan kaynaklara dayanarak verdi haberde, Türkiye’nin, Irak’taki Türkmenler’e silah ve para verdiğini yazdı.

Derginin Kerkük çıkışlı haberinde, 2007 için planlanan referendum ve petrol kaynakları konusunun bölgede patlamaya yol açabileceği ifade edildi. Bölgedeki ABD’li General Benjamin Mixon, "Hazırlıklı olmak gerekiyor, gerilim çok yüksek olacak" diye konuştu.

Aynı haberde, Saddam döneminde Araplar’ın bölgeye yerleştirildiği, savaştan bu yana da Kürtler’in bölgeye akın ettiği anlatıldı. "Ev sahipliği" konusunun da patlayabileceğine dikkat çekildi ve "ABD askeri yetkilleri Kerkük’ü dikkatle izliyor" denildi. Bir başka ABD’li General Raymond Odierno, "Durumu yakından izlemeliyiz" derken, bir ABD askeri yetkilisi, "Burası bir barut fıçısı" diye konuştu.

Kerkük’teki Şiileri korumak için bölgeye "Mehdi Ordusu"nun milislerinin de yerleştiğine işaret edildi ve Bağdat’taki merkezi hükümetin referandum konusunu "yavaştan aldığı" belirtildi. Kerkük’te yaşayan bir Türkmen dükkan sahibi, referandumun 2008’e kadar ertelenmesinin iyi olacağını söylerken dergi, ABD yetkililerine dayanarak, olası bir bağımsız Kürdistan oluşumundan korkan Türkiye’nin, Türkmenler’e silah ve para verdiğini ileri sürdü. Dergi, bunun kanıtlarının bulunduğunu da iddia etti. ABD askeri tahminlerine göre, Türkmenler’in, Kerkük nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğu ve referandum karşıtı gösterilerde bulundukları da ifade edildi.

ABD yetkilileri, Irak’ta savaşın başlamasından bu yana, özel sohbetlerde, Türkiye’nin Türkmenler’i kullanarak Irak’ta karışıklık yaratmak istediğini ileri sürüyorlar. ABD’ye göre, Çuval Olayı da böyle bir kaygının ve bu kaygıya yol açan mevcut istihbaratın sonucu olarak yaşandı.

FAZLA ETNİK TEMİZLİK YOK

ABD askeri yetkilileri, Kerkük’te fazla bir "etnik temizlik" faaliyeti görmediklerini de söylediler. General Mixon, "Arapların zor yoluyla dışarı itildiğine beni inandıracak bir durum görmedim" dedi. Bir başka ABD askeri yetkilisi, Kürtler’in de şiddet kullandığını, ancak bunun Sünniler ve Şiiler’in başvurduğu şiddetten çok az olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!