ABD: Türkiye ile ilişkiler 2010'da daha da gelişecek

Güncelleme Tarihi:

ABD: Türkiye ile ilişkiler 2010da daha da gelişecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 11:04

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, Obama'nın göreve gelmesiyle Türkiye- ABD ilişkilerinde de ilerleme kaydedildiği ve bu ilerlemenin gelecek yıllarda da devam edeceğine inandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde konuşan Hammer, ABD'deki yabancı gazetecilere Barack Obama yönetiminin 2010 yılı politikalarını değerlendirdi. Türkiye- ABD ilişkilerinin geleceğinin sorulması üzerine Hammer, “Türkiye'nin sadece NATO müttefiki olması nedeniyle değil, Müslüman dünyasıyla olan sıkı bağları sebebiyle de çok önemli stratejik ortağımızdır” dedi. Hammer, Başkan Obama'nın bu nedenle ilk Avrupa gezisinde Türkiye'yi de ziyaret ettiğini, Türk Hükümeti ile ortak çıkarlar üzerinde çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Hammer şöyle dedi:

“Bu stratejik ortaklığı derinleştirmek bizim çıkarımızadır. Bu ilişkinin daha da gelişmesini umuyoruz. Fikir ayrılığı yaşadığımız bazı konular var ama genel olarak mükemmel bir ilişkimiz olduğunu söyleyebilirim. Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmekten büyük keyif duydu ve temas içinde olmaya devam edeceklerini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Bir Türk gazetecinin Ankara ile Washington’ın görüş ayrılığı bulunan konuları sorması üzerine Hammer, “Türkiye ile ABD’nin tamamen anlaşamadığı konular olduğunu söyleyemem. Ancak bazen insan hakları konusu bu anlamda öne çıkıyor. Anlaştığımız konular anlaşamadığımız konulardan çok daha fazla” dedi.

Mike Hammer işbirliği içinde oldukları konuların başında Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan yakınlaşma sürecini örnek vererek Amerika’nın bu sürece desteğinin tam olduğunu belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Hammer, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak da bu ülkeye uluslararası toplumla işbirliği teklifi yaptıklarını, ancak olumlu bir cevap alamadıkları için ambargolar üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti. Hammer bu süreç içinde İran’dan gelecek olumlu cevaplara açık olduklarını da vurguladı.

Hammer Başkan Obama'nın iç gündeminin yoğun olmasının dış politikaya verdiği önemi olumsuz etkilemeyeceğini garanti etti. Arap- İsrail barış sürecinin hala Amerika’nın dış politika öncelikleri arasında olduğunu ve bu konuda çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!