ABD tarihinde bir ilk: Yolsuzlukla suçlanıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD tarihinde bir ilk: Yolsuzlukla suçlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 00:11

ABD’nin Washington D.C. eyaleti Başsavcısı Karl Racine ile Maryland eyaleti Başsavcısı Brian Frosh, ABD Başkanı Trump’a yönelik yolsuzluk iddianamesini federal mahkemeye sundu. İddianame, bir ABD başkanına malvarlıkları ve yolsuzluk şüphesiyle hazırlanmış olması nedeniyle bir ilk...

Haberin Devamı

BAŞSAVCILAR Karl Racine ve Brian Frosh, ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik yolsuzluk iddianamesini dün federal mahkemeye sundu. İddianamenin kalbinde Washington’daki Trump International Oteli ve ailenin yurtdışı yatırımları bulunuyor.

‘TRUMP’IN KİŞİSEL ÇIKARLARI’

Başsavcılar Racine ve Frosh, dün Washington’da yaptıkları basın açıklamasında, iddianamenin Maryland’deki bir mahkemeye sunulduğunu açıkladı. Başsavcılar dosyayı Trump’ın kişisel ve toplumsal çıkarları birbirinden ayırmadığı iddiası üzerine kurguladı. 5 ayı aşkın bir süredir başkanlık koltuğunda oturan Trump’ın hala şirketinin başkanı olarak kaldığını vurgulayan Racine ve Frosh, Trump’ın yabancı hükümetlerden para alarak Amerikan yasalarındaki yolsuzluk hükümlerini açıkça ihlal ettiğini öne sürdü. Başsavcılar, “Başkanın mali faaliyetleri çıkar çatışmasına neden olarak Amerikan Anayasası’nı açıkça ihlal ediyor. Başkanın Amerikan halkının haklarını ihlali bir statüko haline getirmesi kabul edilemez” dedi. Frosh ve Racine dosyaya, Trump’ın mal varlıklarını, kontratlarını ve iş ortaklıklarını da ekledi. Başkanlık koltuğuna oturmadan önce bütün işlerini oğlu Eric ve Donald Jr’a devredeceğini açıklayan Trump’ın hala şirketin başında olduğu belirtiliyor. 

Haberin Devamı

OTEL VE YURTDIŞI YATIRIMLAR

Dosyada Washington’daki Trump International Oteli’nin Başkan sayesinde haksız rekabetle müşteri çektiği vurgusu yer alıyor. İddianamede, Trump’ın aile şirketlerinin büyük yatırımlar yaptığı ülkelerden Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya’ya yer verildi. Trump’ın, ülkesinin Çin’e yönelik ekonomi politikasını belirlerken şirketlerinin bu ülkedeki yatırımları üzerinden değerlendirmelerde bulunduğu iması da yapılıyor. Eğer dosyaya bakacak olan federal hakim davanın açılmasına karar verirse, Trump kendisini Anayasa Mahkemesi’ne kadar gidebilecek yeni ve zorlu bir hukuki savaşın içinde bulabilir.

FIRST LADY TAŞINDI

Trump’ın eşi First Lady Melania Trump, 142 gün sonra önceki gün Beyaz Saray’a taşındı. Melania, oğulları Barron’un okulu tatil olana kadar New York’taki Trump Tower’da kalmayı tercih etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!