ABD: Suriye’de Türkiye ile beraber ne yapmak istediğimize bakıyoruz

Güncelleme Tarihi:

ABD: Suriye’de Türkiye ile beraber ne yapmak istediğimize bakıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 10:36

ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Ankara’da bulunan Amerikan Genelkurmay Başkanı Dunford ve 23 Ocak’ta Türkiye’ye geçecek Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyaretlerine ilişkin “(Türklerle) Sadece sınırın kendi taraflarında ne olduğuna değil, ama aynı zamanda sınırın Suriye tarafında beraber ne yapmak istediğimize bakıyoruz” dedi. McGurk, beraber yapılacak işlerden neyi kastettiğine açıklık getirmedi.

Haberin Devamı

Washington Yönetimi, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Donford’ın bu haftaki Ankara temasları ve 23 Ocak’ta Türkiye’de bulunması planlanan Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la toplantısına ilişkin olarak “ABD ve Türkiye’nin sadece sınırın Türkiye tarafında değil, Suriye tarafında da beraber neler yapabileceklerine bakıldığını” açıkladı.

McGurk, Dışişleri Bakanlığının günlük basın toplantısına katılarak terör örgütü IŞİD'e karşı verilen mücadeleye ilişkin bilgiler aktardı.

Suriye’de Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan, ay sonunda sonuca ulaşması planlanan ateşkes süreci ve Kuzey Suriye’deki Kürt güçlerinin, Ankara’nın itirazına rağmen IŞİD karşıtı koalisyonun hava desteğiyle Fırat Nehri’nin batısına geçip güneyden IŞİD’in kontrolündeki Menbic’e doğru ilerlediği bir dönemde basına bilgi veren ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye’yle yürütülen IŞİD’e karşı işbirliğinin olumlu ilerlediğini söyledi.

Haberin Devamı

BIDEN O YÜZDEN GİDİYOR

Özellikle son birkaç aydır Türkiye’nin bu konuda attığı adımlar nedeniyle IŞİD’in Suriye’ye yabancı savaşçı geçirmekte zorlandığını, bu nedenle yabancı savaşçıları Libya’ya yönlendirmeye başladığını belirten McGurk, bu ay Amerikan tarafından Türkiye’ye yapılan üst düzey ziyaretlere de vurgu yaparak şunları söyledi:  “Sınırın Türkiye tarafında kesinlikle bir ilerleme ve ne yapılması gerektiği konusundaki tavsiyeler açısından Türkler için kesinlikle bir isteklilik ve hazır olma hali görüyoruz. Oraya kaynaklar aktardılar. Bu hattan (IŞİD’in kontrolündeki 98 km’lik bant) sınırın Türk tarafından Suriye’ye geçmek çok daha zor. O yüzden bu ay onlarla birkaç şeye birden bakıyoruz, sadece sınırın kendi taraflarında ne olduğuna değil, ama aynı zamanda sınırın Suriye tarafında beraber ne yapmak istiyoruz. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı (Dunford) bu hafta orada (Ankara). O yüzden Başkan Yardımcısı (Biden), (bu ay) kentte (Ankara) olacak. Bu yüzden, bir tür sınır güvenliği konusundaki uzmanlarımız Türkiye’ye gidiyor.”

Haberin Devamı

SURİYE’YE DEĞİL LİBYA’YA GİDİN

McGurk, Türkiye’yle işbirliğinin “iyi” olduğunu söyleyerek, “Bizim bilgimize göre bir IŞİD savaşçısı için birkaç ay öncesine göre şimdi Türkiye’den Suriye’ye geçmek çok daha zor” dedi. Ayrıca IŞİD’in bu nedenle yabancı savaşçılar konusundaki stratejisini de değiştirdiğini belirterek, “IŞİD’in kamuoyuna olan açıklamalarında yabancı savaşçılara seslenerek ‘Belki de Suriye’ye gitmeyin, belki Libya’ya gidin’ dediğini biliyoruz, ki bu Suriye’nin geçmişe göre şimdi pek de uygun bir ortam olmadığına dair başka bir işaret” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!