ABD, SDG’yi ‘yanlışlıkla’ vurdu: 18 ölü

Güncelleme Tarihi:

ABD, SDG’yi ‘yanlışlıkla’ vurdu: 18 ölü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 00:15

ABD öncülüğündeki uluslararası DEAŞ karşıtı koalisyon, Suriye’nin Rakka kenti yakınlarındaki Tabka’da terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) yanlışlıkla vurdu.

Haberin Devamı

Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Koalisyon uçaklarının 11 Nisan’da Tabka’nın güneyine düzenlediği hava saldırısında 18 SDG militanının öldüğü bildirildi” denildi. Başsağlığı mesajının da yer aldığı açıklamada, koalisyonun, SDG ile yakın temasta olduğu, trajik olaya rağmen örgütü DEAŞ’a karşı destekleyeceği kaydedildi.

‘NEDENİ ARAŞTIRILACAK’

Koalisyonun, olayın nedenini araştıracağı ve benzerlerinin yaşanmasını engellemek için önlemler alacağı belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise vurma talebinin hedef mahalini DEAŞ mevzisi olarak tanımlayan müttefik güçlerden geldiği belirtilirken “Ancak vurulan hedef aslında SDG’ye ait ileri cephe mevzisiydi” denildi.

SDG güçleri Rakka operasyonu kapsamında bölgede DEAŞ’la savaşıyor. DEAŞ’ın son kalelerinden biri olan Tabka, Rakka’ya 40 kilometre mesafede yer alıyor. 21 Mart’ta başlayan “DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun” parçası olarak, Tabka şehrine havadan ve karadan saldırılar düzenleniyor.

Haberin Devamı

ŞAM’DAN ‘ABD KİMYASAL SALDIRI YAPTI’ İDDİASI

SURİYE’nin İdlib kentinde geçen hafta sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlanan Beşar Esad yönetimi, dün ABD’nin Deyrizor’daki hava saldırıları sonucu yayılan kimyasal gazdan yüzlerce sivilin öldüğünü iddia etti. Suriye Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Koalisyon uçakları dün akşam (önceki akşam) Deyrizor çevresinde DEAŞ’a ait depoları havadan vurdu. Aralarında sivillerin de olduğu yüzlerce kişi, açığa çıkan kimyasal silah sayılan gazdan zehirlenerek öldüğünü gösteriyor” denildi. Koalisyon sözcüsü ABD hava kuvvetlerinden Albay John Dornian, “Koalisyon o saatte, o bölgede hiçbir hava saldırısı yapmadı. Suriye’nin iddiası yanlıştır ve muhtemelen kasıtlı bir yanıltmadır” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise böyle bir saldırıya dair bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.  (Nerdun HACIOĞLU)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!