ABD Savunma Bakanı Çin'i ziyaret ediyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Savunma Bakanı Çini ziyaret ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 10:44

Çin Savunma Bakanı Liang Guanglie, askeri teknolojilerinin dünyanın ileri güçlerinin gerisinde kaldığını belirterek, "herhangi bir ülke için tehdit oluşturmadıklarını" ifade etti.

Çinli askeri yetkili, Pekin'de ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşürken, "silah sistemlerini araştırma ve geliştirme çabalarının üçüncü bir ülkeyi hedef almadığını ve dünyanın herhangi bir ülkesini tehdit etmeyeceğini" söyledi.

ABD'li yetkililer, Çin'in uçak gemilerini vuracak füzeyi tahmin edilenden çok önce geliştirdiğini ve ilk uçak gemisini 2011'de yüzdüreceğini ileri sürmüştü. Ayrıca Çin'in geliştirdiği casus uçakların fotoğrafları da kısa süre önce basında yer aldı.

Amerikan Savunma Bakanı Gates de Çin ordusu ile daha sağlam ilişkiler kurma isteğini dile getirerek, siyasi sürtüşmelerin iki büyük güç arasında yanlış adımlar atılması riskini artırdığına dikkati çekti.

Gates, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun planlanan ABD ziyaretinden yaklaşık bir hafta önce Pekin'e geldi. Amerikan tarafı bu ziyarette güvenlik konuları üzerinde ilerleme kaydedilmesini ve Çin'in artan ekonomik ve askeri gücünün ABD'nin hedefleriyle çelişeceği yönündeki kaygıların giderilmesini bekliyor.
Robert Gates, görüşmeden sonra gazetecilere Çin tarafıyla iletişimin kopması, yanlış anlaşılma ve yanlış değerlendirme yapma olasılıklarını azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını ve askeri ilişkilerin siyasi rüzgarlarda savrulmaması yönündeki kararlılığın önemli olduğunu söyledi.

İLİŞKİLERİN YİNE KESİLEBİLECEĞİ UYARISI

Çin ile ABD arasındaki askeri ilişkiler geçen yıl ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Tayvan'a 6,4 milyar dolar değerinde silah satacağını açıklaması üzerine kesintiye uğramıştı. Pekin yönetimi, Washington'ın beklentilerini dikkate almaması durumunda ilişkilerin yine kesilebileceği uyarısında bulundu.
Liang, görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, bu tür silah satışının Çin'in temel çıkarlarını zedelediğini ileri sürdü.

Gates ile Liang arasındaki görüşmede, stratejik konularda araştırma yapacak ve düzenli diyalogda bulunacak bir çalışma grubu kurulması konusunda da anlaşmaya varıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!