ABD: Rusya'nın AKKA'dan çekilmesi yanlış karar

Güncelleme Tarihi:

ABD: Rusyanın AKKAdan çekilmesi yanlış karar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 00:00

ABD, Rusya'nın kilit öneme sahip Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) çekilme kararını, "yanlış karar" şeklinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack yaptığı açıklamada, Rusya tarafından alınan tek taraflı kararın, silah denetimine zarar verdiğini söyledi ve Moskova'dan kararını değiştirmesini istedi.

ABD'nin, bu kararı takiben Rusya'nın eylemlerini yakından izleyeceğini belirten sözcü, "Rusya'yı bu kararını değiştirmeye ve tüm önemli endişeleri gidermek için bizle çalışmaya çağırıyoruz" dedi.

NATO: KARAR ÜZÜCÜ
 Â
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, AKKA'dan çekilme kararının "üzücü" olduğunu söyledi. De Hoop Scheffer, Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'nın,  Avrupa'nın güvenliği konusunda köşe taşlarından birini oluşturan çok  önemli bir anlaşma çerçevesinde yükümlülüklerini askıya aldığını  açıklaması üzüntü verici" dedi.

De Hoop Scheffer, Rusya'nın kararının, NATO'nun Kosova ile diğer  bölgelerdeki faaliyetlerini etkilemeyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

1990'DA Ä°MZALANMIÅžTI

Soğuk savaş döneminde doğu ve batı blokları arasındaki silahlanma  yarışını azaltmak amacıyla ortaya atılan anlaşma 1990 yılında imzalanmış  ve 1999 yılında değişen koşullar yüzünden revize edilmişti.

Rusya anlaşmanın revize edilmiş versiyonunu 2004 yılında onaylarken, ABD  ve NATO üyesi ülkeler, Rusya'nın AKKA uyarınca Gürcistan ve Moldova'daki  askerlerinin tamamını geri çekinceye kadar onaylamayacaklarını  açıklamışlardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in AKKA'dan geçici olarak çekilme  çağrısı ve ardından bu konuda Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ile  Federasyon Konseyi'nde kabul edilen kararı imzalaması, ABD ile doğu  Avrupa'daki füze kalkanı konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı döneme  denk geldi.

AKKA, Ural Dağları'nın batısıyla Rusya'nın Avrupa sınırı arasındaki  konvansiyonel silahlar ve askerlerin miktarının sınırlandırılmasını  öngörüyor.

Moskova, anlaşmanın çıkarlarına hizmet etmediğini savunurken, aldığı bu  kararla NATO'nun onayı olmadan, birliklerini istediği şekilde  konuşlandırmakta özgür olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!