ABD: “Protokoller konusunda umutlu olmak istiyoruz”

Güncelleme Tarihi:

ABD: “Protokoller konusunda umutlu olmak istiyoruz”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 00:08

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini yakından takip eden ABD, iki ülke arasında imzalanan protokollerin onaylanması konusunda “umutlu olmak istediğini” açıkladı.

Haberin Devamı

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da hurriyet.com.tr’ye bir açıklama yapan ABD’nin Ermenistan Büyükelçi Yardımcısı Josef Pennington, “Protokollerin onay süreciyle ilgili tahminde bulunmak çok zor. Bu konuda iyimser olmak istiyoruz” diye konuştu.

İrem Köker Erivan'dan
Bildiriyor

  

Türkiye ile Ermenistan, Ekim ayında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollere imza atmıştı. Bu protokollerin, her iki ülke parlamentolarında onaylanmasından iki ay sonra iki ülke arasındaki sınırın açılması öngörülüyor.

Türkiye, Ermenistan’ın Azerbaycan ile yaşadığı Dağlık Karabağ sorununun çözümüyle ilgili bir gelişme olmadan sınırı açmayacağını ilan etti. Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili arabuluculuk yapan ülkelerden Rusya, çözüm için 2010 yılının başlarını işaret etti.

Haberin Devamı

Pennington, Rusya’nın açıklamasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınarak, Dağlık Karabağ’da barış için arabulucu olan Minsk Grubu’nun son açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Pennington, Erivan’da Eurasia Partnership Group ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nin Global Political Trends Center (GPOT) tarafından Türk ve Ermeni gazetecilerin katılımıyla düzenlenen bir toplantının açılış konuşmasını da yaptı.

“TEMKİNLİ İYİMSERLİK”

Esasında ABD’li yetkilinin bu açıklamaları, Washington yönetiminin konuyla ilgili “temkinli bir iyimserlik” içinde olduğuna işaret ediyor. Amerikalı yetkililer, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesinin yani sınırın açılmasının ve diplomatik ilişkilerin kurulmasının gerekliliğini her fırsatta dile getiriyor.

ABD yönetiminin bu süreçle ilgili en kötü senaryosunun ne olduğu yönündeki bir soru üzerine ise Pennington, kısaca “Başarısızlık” yanıtını verdi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin onaylanmaması durumunda, 2010 yılı içerisinde ABD Kongresi’nin “sözde Ermeni soykırımını” tanıyan karar tasarısını kabul etmesinden endişe ediliyor. Uzmanlar, böylesi bir adımın bütün süreci baltalayacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

Ermenistan, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tuttuğu ve bu nedenle Türkiye ile diplomatik ilişkileri olmaması nedeniyle bugüne kadar Kafkasya bölgesindeki birçok önemli projenin dışında bırakıldı.

Pennington, ilişkilerin normalleşmesinin ardından ABD’nin Ermenistan’ı kapsayan somut bir projesi olup olmadığı yönündeki bir soruya, “Net bir şey söyleyemem. Ama elbette ki böylesi bir açılım bizim de önümüze birçok yeni seçeneği getirecektir” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!