İlk temasta destek ve uyarı

Güncelleme Tarihi:

İlk temasta destek ve uyarı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 22:17

ABD Savunma Bakanı James Mattis, NATO üyelerinin savunma harcamalarını artırmaması durumunda, ülkesinin NATO'ya olan desteğini azaltacağı uyarısında bulunarak, "Amerikalılar, sizin çocuklarınızın gelecekteki güvenliğine, sizden daha fazla önem veremez" dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın gerek seçim kampanyası sırasında gerekse seçildikten sonra NATO konusunda verdiği mesajların İttifak’ın Avrupa kanadında yarattığı gerginlik yerini ‘geleneksel çizgiye’ bırakmaya başladı. Yeni ABD yönetiminin en önemli isimlerinden Savunma Bakanı James Mattis, NATO ile doğrudan ilk temasında, Avrupa kanadının Washington’ın örgüte yönelik taahhüdünü sorgulamaya başlamasına neden olan unsurların tersi yönünde mesajlar verdi. Mattis, “İttifak, ABD ve tüm Transatlantik topluluğunun temel dayanağı olmayı sürdürüyor” dedi.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

NATO’nun askeri kanadında yıllarca üst düzey görev yapan ve örgüt için ‘ikinci evim’ ifadesini kullanan Mattis, dün Brüksel’deki savunma bakanları toplantısında Trump’ın da NATO’ya güçlü destek verdiğini belirtti. NATO’nun Avrupa kanadı ve Kanada, Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın temsil ettiği toplantıyı, ‘Transatlantik birliğin yeniden teyit edildiği’ bir platform olarak değerlendirdi. Washington, NATO konusundaki tonunu düşürse de Trump’ın dile getirdiği beklentilerden geri adım atmasının söz konusu olmayacağını da net şekilde ortaya koydu.

Haberin Devamı

Mattis, toplantıda, orantısız yük paylaşımının sürdürülemeyeceği ve adım atılmaması halinde ABD’nin de katkısını düşüreceği mesajı vererek, “Amerikalılar, çocuklarınızın gelecekteki güvenliğini sizin umursadığınızdan daha fazla umursayamaz” dedi. ABD yıl sonuna kadar ilerleme sağlanmasını ve savunma harcamalarına ilişkin artışın takvime bağlanmasını istiyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Mattis’in kararlı bir mesaj verdiğini söyledi.

5 ÜLKE HEDEFİ TUTTURUYOR

ABD Başkanı Trump, NATO’nun tüm üyelerinin savunma harcamalarını artırmasını istiyor. Bu konuda NATO’da, savunma harcamalarının ülkelerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılalarının yüzde 2’sine yükseltilmesi hedefi belirlenmiş durumda. Geçen yıl bu hedefi tutturma doğrultusunda olumlu bir grafik çizildi. NATO verileri, yüzde 3.8’lik bir artışa işaret ediyor. Bunun parasal karşılığı ise 10 milyar dolar. Türkiye’nin henüz yakalamadığı yüzde 2 hedefini 28 NATO üyesi arasında sadece beş ülke yerine getirmiş durumda. Bu ülkeler de ABD, İngiltere, Yunanistan, Estonya ve Polonya.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!