ABD’li komutan: Operasyon daha bitmedi

Güncelleme Tarihi:

ABD’li komutan: Operasyon daha bitmedi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2005 13:21

Pazartesi günü itibarıyla Telaferli sivillerin evlerine dönmesine izin veren koalisyon güçleri ve Irak ordusuna bağlı kuvvetler operasyonlarını sürdürüyor. Askerler kasabaya dönen halkın kimliğinden emin oluyor ve güvenlik araması yapıyor. Göçmenlere kumanya ve su dağıtan ordu birlikleri çatışmalarda meydana gelen maddi hasarların hükümet tarafından karşılanacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Telafer operasyonunun başlamasından bu yana DHA’ya yaptığı açıklamayla ilk kez Türk medyasına konuşan 3. Zırhlı Süvari Alayı ve Batı Dicle Bölge Komutanı Albay H.R. McMaster, "Sanırım operasyon tamamen bitmedi. Bütün bunların hedefi, kasabada insanların korkusuzca yaşayabilecekleri bir güvenliğin sağlanmasıydı. Biliyorum ki bazı insanlar, özellikle de düşman, operasyonu kasabaya ve insanlarına karşı bir saldırıymış gibi göstermeye çalıştı. Ancak bu yaptığımız Telaferliler içindi ve insanlar korku duymadan yaşayana kadar bunu yapmaya devam edeceğiz" diyerek sivil halkın kente alınmaya başlanmasının, harekatın belli bir aşamaya ulaştığının göstergesi olduğunu belirtti.

HASARI FOTOĞRAFLA BELGELEYENE ÖDEME YAPILACAK

Albay McMaster kasaba polis teşkilatındaki mezhep ayrımcılığına son verdiklerini ve Telafer’de güvenliğin tekrar hüküm sürmesini sağlamak için Türkmen aşiret reisleriyle temas içinde olduklarını söyledi. Tankının zırhına ihtiyaç duymadan, halkın şikayetlerini dinlemek için onların arasına karışan Albay McMaster evleri operasyonlar sırasında zarar gören Telaferliler için şunları söyledi: "Bazı hasarlar oldu. Siz de biliyorsunuz ki bunu en aza indirgemek için elimizden geleni yaptık. Hükümet Telafer’in iyi insanlarının uğradıkları zararları karşılamak amacıyla para sağlama sözü verdi. İnsanların geri dönmeye başladıkları ilk gün itibarıyla başvuru merkezleri açılmış bulunuyor. İnsanlar hasarı fotoğraflarla belgeleyip bu merkezlere başvurursa yapılacak inceleme sonucunda zararın bedeli ödenecektir".

’TELAFER’DE HER TÜRLÜ DESTEĞE İHTİYAÇ DUYUYORUZ’

Telafer’in su ve elektrik gibi temel hizmetlere, okul ve hastane gibi kurumlara en kısa zamanda kavuÅŸması gerektiÄŸini belirten Albay McMaster, Türk Kızılayı’nın geçtiÄŸimiz günlerde göçmenlere yolladığı yardımlara da gönderme yaparak ÅŸunları söyledi: "Biz Telafer’de her türlü desteÄŸe ihtiyaç duyuyoruz. Türkler çok cömert davrandı. Ama daha fazlası her zaman daha iyidir. Bilirsiniz iÅŸte okul gereçleri, su ve yiyecekler ÅŸu anda üzerinde durduÄŸumuz en önemli noktalar. Ama bu kentin yeniden canlandırılmaya ihtiyacı var. Bu baÄŸlamda müteahhitlerin ve inÅŸaatçıların yardımına, burada bazı projeleri gerçekleÅŸtirmelerine ihtiyaç var."Â

TELAFER BİLİNMEZLER KENTİ 

Eve dönen Telaferliler tam olarak neyle karşılaşacaklarını bilmiyor. Süreyya Cafer, dağıtılan su ve kumanyaların bir öğünde tükeneceğini ancak sorunlarının bundan çok daha büyük olduğunu söylüyor: "Şimdi bize su veriyorlar, bu veriyorlar. Biz evimize ne olduğunu biliyor muyuz? Bunları bir çocuk yer tüketir. Evimizden nelerin alındığını biliyor muyuz? Sürgüne gönderildik. 15 gündür ortalıktayız."

Telafer’de operasyonlar devam edecek. Okulların açılması, temel hizmetlerin sağlanması derken, kasabanın önündeki en önemli gündem maddesi anayasa için yapılacak referandum. Zira Türkmenler genel seçimlere katılamayan 350 bin nüfuslu kasabanın ağırlığını halk oylamasında ortaya koymasını planlıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!