ABD Kongresi'nde tek siyah temsilci var

Güncelleme Tarihi:

ABD Kongresinde tek siyah temsilci var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2004 06:50

ABD'deki Kongre seçimlerinde, Illınois eyaletinden senatör olarak seçilen Demokrat aday Barrack Obama, Kongre'nin tek siyah üyesi oldu. Cumhuriyetçi Parti'nin Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğunu da koruduğu bildirildi.

Haberin Devamı

ABD'de bugün yapılan seçimlerde Kenyalı bir baba ile Amerikalı bir annenin oğlu olan Barack Obama, Illınois eyaletinden senatör olarak Kongre üyeliğine seçildi. Demokrat Parti'nin adayı Obama (43), Ocak ayında toplanacak olan yeni Kongre'de 100 senatör arasında tek siyah olarak yerini alacak. Obama, 1800'lü yıllardan bu yana senatörlüğe seçilen 3. siyah oldu.

 

CUMHURİYETÇİLER ÇOĞUNLUĞU KORUDU

 

218 temsilcilik kazanan Cumhuriyetçiler, böylece 10 yıldır ellerinde tuttukları Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü 2 yıl daha uzatmış oldular. Cumhuriyetçiler daha önce de 1933'de biten bir dönem için 12 yıl boyunca Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ellerinde tutmuşlardı. Cumhuriyetçiler Demokratların elindeki 4 Teksas senatörlüğünü de ele geçirdi.

Haberin Devamı

  Â

218 Temsilcilik kazanan Cumhuriyetçiler, 14 temsilcilik için yapılan oy sayımlarında da önde gidiyor.

  Â

Demokratlar ise şimdiye kadar 190 sandalye kazandılar ve 10 bölgede önde gidiyorlar.

DEMOKRAT AZINLIK LÄ°DERÄ° DASCHLE SANDALYESÄ°NÄ° KAYBETTÄ°


Amerikan Senatosu'nda Demokrat azınlığın lideri Tom Daschle seçimlerde kaybetti. Amerikan ABC ve NBC televizyonlarının haberine göre, 1986'dan bu yana senatörlük yapan Daschle, Güney Dakota'da Cumhuriyetçi John Thune ile giriştiği yarışı bu kez kaybetti.


Demokratların Temsilciler Meclisi gibi Senato'da da kaybetmesinden sonra John Kerry'nin son umudunu Ohio'ya taşımasının ardından bu son sembolik yenilgi, Demokratların uzun ve zor bir gece yaşamalarına neden oldu.

Tom Daschle, 1994'ten bu yana Senato'da Demokratların liderliğini yapıyordu. Demokrat senatör, 2001 haziran ve aralık ayları arasında çoğunluk lideri olarak çok etkin bir rol oynamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!