ABD Kongre üyelerinden ‘S-400’ü almayın’ mektubu

Güncelleme Tarihi:

ABD Kongre üyelerinden ‘S-400’ü almayın’ mektubu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2019 08:30

AMERİKAN Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’nun dört üyesi Türkiye’ye Amerikan yapımı F-35 savaş uçaklarının teslimatı ile ilgili ABD’de yayımlanan New York Times gazetesine açık mektup yazdı.

Haberin Devamı

Aralarında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Jim Inhofe’un da bulunduğu senatörler, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze sistemini satın alması halinde bu tercihin, Türkiye’nin dünyadaki yeri, ABD ile ilişkileri ve NATO’daki duruşu açısından sonuçları olacağı uyarısında bulundu. Türkiye’nin her iki sistemi bulunduramayacağını belirten senatörler S-400’lerin alımı halinde Amerikan yasaları uyarınca Türkiye’nin yaptırımlarla karşılaşacağını kaydetti.

‘F-35’LER GÖNDERİLMEZ’

Türkiye’nin S-400 sistemlerini satın almasının NATO’ya olan taahhütleri ile uyumlu olmayacağı ve müttefikler ile birlikte çalışma kapasitesini düşüreceğini iddia eden senatörler, S-400’lerin radarının Rus ordusuna F-35’lerin performansına erişim sağlama riski barındırdığını öne sürdü. S-400 sisteminin alınması halinde F-35’lerin Türkiye topraklarına gönderilmeyeceğini vurgulayan senatörler, Türk tarafının S-400’e alternatif olarak Amerikan yapımı Patriot füze sistemini edinmesini umduklarını belirtti. Mektubun Inhofe dışındaki yazarları Jack Reed, Jim Risch ve Bob Menendez olarak sıralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!