ABD Kıbrıs'ta federasyon-konfederasyon karışımı istiyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Kıbrısta federasyon-konfederasyon karışımı istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Batılı yedi zengin ülke artı Rusya'dan oluşan G-8'in Kıbrıs'ta çözüm sürecine dahil olmasıyla Kıbrıs sorununda önemli bir dönemece girildi. Şimdi gözler, ABD'nin Ada'da nasıl bir çözüm istediğine çevrildi. Diplomatik gözlemcilere göre, ABD iki tarafı da tatmin etmek için konfederasyon ve federasyonu harmanlayan bir çözüm formülü peşinde. Bu çözüm şeklinin daha önce BM kararlarında vurgulandığı gibi Kıbrıs için tek uluslararası kimlik, tek egemenlik ve tek vatandaşlık içeren gevşek bir federasyon olması öngörülüyor. Tarafların ‘‘siyasi eşitliğinin’’ güçlü bir şekilde kayda geçirileceği çözüm formülünün ana eksenini güçlü federal kanatlar ve zayıf bir merkezi hükümet oluşturuyor.

Bu çözüm sürecinde Türk tarafı şu endişeleri taşıyor:

Denktaş'ın görüşmelerin iki devlet esası üzerinde yapılması ısrarı üçüncü taraflarca önkoşul olarak değerlendiriliyor. Türk tarafı ise Rumların adanın meşru hükümeti olarak tanınmasını önkoşul olarak görüyor. Denktaş'la masaya toplum lideri olarak oturan Klerides, görüşmeden çıkar çıkmaz 'Kıbrıs Cumhurbaşkanı' şapkasını giyiyor. Denktaş ise toplum lideri olarak kalıyor.

Türk tarafı meselenin Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'taki iki toplum arasında çözülmesini istiyor. Dörtlü zirve dışındaki herhangi bir model Türk tarafı için maçı başlamadan kaybetmek anlamına geliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!