ABD-Irak krizi yine Türkiye’yi vurdu

Güncelleme Tarihi:

ABD-Irak krizi yine Türkiye’yi vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD ile Irak arasında tırmanan gerginlik bir kez daha Türkiye'yi etkiledi. Amerikan savaş uçaklarının Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'na ait elektronik ve haberleşme sistemlerine vurması sonucu, Türkiye petrol akışı geçici olarak durdu.

Amerika ve Irak tarafları konu ile ilgili çelişen ifadelerde bulundular. Bağdat yönetimi Amerikalılar’ın boru hattını hedefleyen saldırı gerçekleştirdiğini iddia ederken, Washington hattın petrol taşıyan bölümünün değil, elektronik sistemlerinin vurulduğunu açıkladı.

Ankara'da büyük rahatsızlık yaratan bu gelişmeler olurken, Botaş da yaptığı açıklamada, Musul Kenti’ne 35 kilometre uzaklıkta bulunan röle istasyonunun enerji besleme sisteminin hasar gördüğü, Irak tarafından bu arızanın bir iki gün içinde giderileceği haberinin verildiği bildiridi. Hürriyet'e bilgi veren kaynaklar, Irak'ın petrol boru hattına ait elektronik ve haberleşme sistemlerinin amacı dışında kullanıldığını belirterek şöyle dedi: ‘‘Bağdat yönetimi Kerkük Yumurtalık Boru Hattı'na ait haberleşme sistemlerini ABD uçaklarıyla ilgili bilgi toplama amacıyla da kullandığı saptandı. Amerika'nın saldırısının arkasında bu sebep olabilir.’’

Dışişleri kaynakları ise, Irak ile ABD arasındaki çatışma ortamından en büyük zarar gören ülkenin Türkiye olduğunu belirttiler. Saddam yönetiminin uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş kurallara da uyması gerektiğinin altını çizen Dışişleri kaynakları boru hattı bombalanması olayının, Türkiye'nin gerginlikte en çok etkilenen ülke olduğu tezine bir örnek olduğunu kaydettiler.

Bu arada Botaş Kerkük-Yumurtalık Hampetrol Boru Hattı'nda füze saldırısı nedeniyle duran petrol akışının, arızanın bir-iki gün içinde giderilmesi halinde yeniden başlayacağını açıkladı.

Botaş Genel Müdürvekili Nadir Bıyıkoğlu'nun yaptığı açıklamada, 28 Şubat'ta ABD savaş uçağından atılan bir füzenin Irak-Türkiye Boru Hattı'nda haberleşmede kullanılan röle istasyonuna isabet ettiği belirtildi. Açıklamada, Ceyhan terminalindeki petrol depolama tanklarında 6.6 milyon varillik stok bulunduğu vurgulandı. Füze saldırısında boru hattının ana sistemlerinde veya pompalama istasyonlarında herhangi bir hasar söz konusu olmadığı ifade edilen açıklamada, ‘‘Bahse konu arızanın Irak tarafından söylendiği gibi bir iki gün içerisinde giderilmesi halinde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır’’ denildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!