ABD, Irak’ı bölmeye doğru adımlar atıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, Irak’ı bölmeye doğru adımlar atıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 00:00

Amerikan New York Times gazetesi, "Bush Yönetimi, resmi söylemlerine göre Irak’ta çeşitli gruplar arasında siyasi bir çözüm bulunacağı umudunu koruyor. Ancak son ifadeler ve mülakatlar, yönetimin şimdiden bölünmeye doğru fiilen adımlar attığını gösteriyor" diye yazdı.

Gazete, Demokrat başkan aday adayı Senatör Joseph Biden’in de diğer demokrat aday adaylarından farklı olarak Irak konusunda "tutarlı bir önerisi" olduğunu belirtti. Biden’in, "yumuşak bölünme planı", Irak’ın, "Kürdistan, Şiistan ve Sünnistan" olmak üzere, merkezi bir hükümet tarafından bir arada tutulan üç yarı özerk bölgeye bölünmesini öngörüyor.

Korku içerisindeki insanların başka yerlere kaçması ile Irak kentlerinin, giderek daha homojen hale geldiğini kaydeden gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, yerel aşiret liderlerini güçlendirmek amacıyla Irak’ta il bazında yeniden yapılanma ekiplerinin oluşturulmasını önerdiğini hatırlattı.

New York Times, buna karşın uzmanların, Irak’ta başarılı bir bölünmenin hiç de kolay olmayacağını, komşuları ile çok dikkatli danışmaları gerektireceği görüşlerine yer verdikten sonra "Türkiye’deki Kürt sorununa ilişkin milliyetçi duyarlılıklar"a dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!