ABD, insan hakları yasasını ilk kez Türkiye'ye uyguladı

Güncelleme Tarihi:

ABD, insan hakları yasasını ilk kez Türkiyeye uyguladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Kongresi tarafından 1996 yılında kabul edilen ‘İnsan Hakları Yasası’nın, ABD tarafından ilk kez Türkiye'ye karşı uygulandığı ortaya çıktı. Yasa, insan haklarını ihlal eden ülkelere, askeri satışları devletin desteklememesini öngörüyor.

Washington Post Gazetesi’nin, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hizmetiçi bir raporuna dayandırarak verdiği habere göre, Aralık 1998'de, ABD Dışişleri Bakanlığı, General Dynamics firmasının Türkiye'ye yapacağı zırhlı araç satışı ile ilgili destek talebini reddetti.

Dışişleri Bakanlığı'nın, bu kararının bazı Kongre üyeleri, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında büyük tartışma yarattığını belirten Washington Post haberine göre, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Marc Parris, bu karara karşı çıktı. Buna rağmen karar değişmedi ve General Dynamics, kendi kredi olanaklarını kullanarak satışı gerçekleştirdi.

Habere göre, ileride Türkiye, Cezayir, Kolombiya, Meksika, Endonezya Rwanda ve Çin gibi insan hakları karnesi kötü olan ülkelere yapılacak askeri satışlarda yönetim içinde çıkacak anlaşmazlıkları gözönünde bulunduran, Dışişleri Bakanlığı içinde, İnsan Hakları Yasası'nın uygulanması konusunda ilkeleri saptamak üzere bir heyet oluşturuldu.

Başta General Dynamics olmak üzere büyük ABD şirketleri de, büyük bir pazarı Avrupa'lı rakiplerine kaptırabilecekleri düşüncesiyle, Dışişleri Bakanlığı’nın uygulamasına karşı çıkıyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!