ABD ile vize krizinde sıcak saatler yaşanıyor... ABD randevu kısıtlamasını kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

ABD ile vize krizinde sıcak saatler yaşanıyor... ABD randevu kısıtlamasını kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2017 16:20

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği'nin kısa süre içinde vize krizinin tamamen çözüldüğüne dair açıklama yapması bekleniyordu. Açıklama geldi... ABD Büyükelçiliği randevu kısıtlamasını kaldırdı. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de ABD'nin vize adımına karşılık, ABD vatandaşlarına yönelik vize kısıtlamalarının kaldırıldığını açıkladı. Büyükelçilik yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz herhangi bir güvence vermedi" dedi. Açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Konsolosluğu'nda daha önce 2019 Ocak olarak açıklanan randevu tarihinin 2018 Ocak ayından itibaren alınabildiği görüldü.

Haberin Devamı

ABD ile vize krizinde sıcak saatler yaşanıyor... ABD randevu kısıtlamasını kaldırdı
hurriyet.com.tr bugün ABD ile vize krizinin çözülmek üzere olduğunu, ABD Büyükelçiliği'nden açıklama beklendiğini duyurmuştu. Ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden beklenen o açıklama geldi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'deki vize hizmetlerinin yeniden başladığını duyurdu. Açıklamada, "Ekim ayından bu yana Türk hükümeti, Türkiye misyonumuzdaki yerel çalışanlarına yönelik başka bir soruşturma bulunmadığı, büyükelçiliğik ve konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır.

Haberin Devamı

Ayrıca Türk hükümeti de ileride yerel çalışanlarımızdan birini gözaltına almak ya da tutuklamak istediğinde Türk makamlarının Amerikan hükümetini önceden bilgilendireceğini de kaydetmiştir. Söz konusu güvencelere karşı gösterilen bağlılığa istinaden ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun Türkiye'de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanmaktadır.

Tutuklu yerel misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut iddialara ilişkin ciddi kaygılarımız sürmektedir. Aynı şekilde OHAL altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin kaygılarımız da devam etmektedir. ABD yetkilileri bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmelerini sürdürecektir" denildi.

ABD'nin açıklamasının ardından Türkiye'nin de vize kısıtlamasını kaldırdığı bildirildi.

Vize krizinin çözülmesinin ardından ABD vatandaşlarına vize verilmesine ilişkin sınır kapılarına talimat yazısı gönderildi.

Öte yandan Türkiye Washingon Büyükelçiliği'nden de bir açıklama yapıldı.

ABD ile vize krizinde sıcak saatler yaşanıyor... ABD randevu kısıtlamasını kaldırdı

*Açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Konsolosluğu'nda daha önce 2019 Ocak olarak açıklanan randevu tarihinin 2018 Ocak ayından itibaren alınabildiği görüldü.

Haberin Devamı

İşte Washington Büyükelçiliği'nin açıklaması

ABD’nin vatandaşlarımıza yönelik vize uygulamalarındaki kısıtlamaları kaldırarak, bugün itibarıyla eski düzene dönme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, tarafımızdan da ABD vatandaşlarına yönelik vize rejimimizdeki kısıtlamalar eş zamanlı olarak kaldırılmıştır.

'HÜKÜMETİMİZ GÜVENCE VERMEDİ'

ABD’nin açıklamasında sözü edilen güvenceler bağlamında, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermediğini, ülkemizdeki hiçbir temsilcilik görevlisinin kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmadığını vurgulamak isteriz. Daha önce de dikkat çekmiş olmamıza rağmen, ABD’nin Türkiye’den güvence aldığını ileri sürerek Türk ve Amerikan kamuoylarını yanlış bilgilendirmesini doğru bulmuyoruz.

Haberin Devamı

Öte yandan, ABD’de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye’nin çok ciddi endişeleri devam etmektedir.

Türk yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdürecektir.

NE OLMUŞTU?

ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD'ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

Yumuşama sinyali olarak yorumlanan açıklamaların ardından ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarının vize işlemi randevuları için en erken tarihin 2019 yılının Ocak ayı olduğunu açıklamıştı.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!