‘ABD ile net bir mutabakat var’

Güncelleme Tarihi:

‘ABD ile net bir mutabakat var’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2018 01:48

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “(ABD ile) Münbiç tamamlandıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye yol haritamızda net bir mutabakat var” dedi.

Haberin Devamı

ANADOLU Ajansı (AA) Editör Masası’nda dün gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de Menbiç’in ardından Fırat’ın doğusuna geçileceğini ifade etti. Çavuşoğlu, “Yol haritamızda Münbiç’i (Menbiç) tamamladıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye net bir cümle var ve çalışma grubu toplantılarında bunlar konuşuldu, değerlendirildi ve bu konuda mutabakat sağlandı” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki Menbiç mutabakatının gidişatıyla ilgili, “Ortak devriyeler ne zaman başlayacak? YPG’liler ilçeden ayrılmaya başladı mı” sorusuna varılan yol haritasını uygulama safhasına geçildiği yanıtını verdi. Mutabakat kapsamında bugüne kadar 9 defa devriye gezildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu bölgelerde olan YPG/PKK da çekildi. Bu bölgelerden çekilmesi, YPG’nin, PKK’nın Münbiç’ten çekildiği anlamına gelmez. Halihazırda ortak devriye ve şehrin içine girme, bu süreçle şehrin tamamından terör örgütünün çekilme zamanı” dedi.

YOL HARİTASI

Haberin Devamı

Yol haritasının uygulanmasında bir sorun olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, konuya ilişkin sık sık temaslar olduğunu ve temasların devam ettiğini vurguladı. Çavuşoğlu, terör örgütünün bölgeden çekilmesinin ardından buraların güvenliğiyle ilgili ABD ile karar vereceklerini belirterek, aynı zamanda Menbiç’i terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin de bu bölgeye geri dönmesi için birlikte çalışılacağını aktardı.

KOBANİ’DEKİ DURUM

Bakan Çavuşoğlu, terör örgütü YPG/PKK bölgeden çekildikten sonra yönetim için kriterin Menbiç operasyonu öncesi o bölgenin nüfus yapısı olacağını belirtti. Söz konusu örgütün bölgeye girdikten sonra yerel halkı sürgüne gönderdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Şu anda YPG’nin bulunduğu yerlerdeki yapıyı biz kriter alamayız. Öncesini baz alacağız” diye konuştu. Çavuşoğlu, bu nedenle Kobani’deki Kürtlerin de endişe duymaması gerektiğini vurgulayarak, “Kobani’de de nüfus yapısına bakacağız. Tabii ki ağırlıklı Kürt, o zaman yönetimde de güvenlik birimlerinde de ağırlıklı Kürt olacak hangi oranda varsa. Ama PKK/YPG değil. Burada böyle bir ayrım var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FETÖ SORUŞTURMASI

Çavuşoğlu, ABD’li yetkililerinin kendilerine ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) FETÖ konusunda ciddi ve kapsamlı bir soruşturma başlattığını ilettiğini kaydetti. Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuda ABD ortak çalışma grubuyla hareket edileceğini ifade ederek, “Her şey masaya konduktan sonra ne kadar ciddiye aldıklarını ve somut adım atım atmayacaklarını göreceğiz. ABD gibi bir ülke, Türkiye gibi bir müttefikini kaybetmemelidir” diye konuştu.

‘ABD’NİN İRAN İLE İLGİLİ KARARLARI DOĞRU DEĞİL’

ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesine ilişkin Çavuşoğlu, “ABD’nin İran (yaptırımları) konusunda aldığı kararları doğru bulmuyoruz” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin normal şartlarda yaptırımlara karşı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ABD’nin tek başına karar alıp “diğer ülkeler benim aldığım kararı izlesin” şeklindeki tutumunun doğru olmadığının altını çizdi. Çavuşoğlu, böyle bir anlayışla ilişkilerin sağlıklı yürümeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “İran gibi bir ülkenin tamamen köşeye sıkıştırılması ve tecrit edilmesi doğru da değil. Hatta çok tehlikelidir, risklidir. Bölgemizin güvenliği bakımından da önemlidir. Burada İsrail’in sıkıştırmasıyla ve talepleriyle İran’a yönelik alınan bu kararların bize göre hiçbir gerekçesi yoktur ve biz bunu doğru bulmuyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!