ABD hükümeti açıkla başa çıkmak için Pentagon’un bütçesini kesiyor

Güncelleme Tarihi:

ABD hükümeti açıkla başa çıkmak için Pentagon’un bütçesini kesiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 13:09

ABD hükümetinin bütçe açığının önüne geçebilmek için 2015 yılına kadar savunma harcamalarında 78 milyar dolarlık kesintiye gideceği bildirildi. Kesintiler kapsamında ABD silahlı kuvvetlerinin asker sayısında da 47 bin kişilik bir küçültme planlanıyor. Plan kapsamında ayrıca Lockheed Martin’in sürdürdüğü Türkiye’nin de ortağı olduğu ABD’nin en büyük silah programı olan F-35 Joint Strike Fighter bir yıl içinde ikinci kez kısıntıya tabi tutulacak.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yılın son döneminde Savunma Bakanı Robert Gates 100 milyar dolarlık bir harcama kesintisi hayata geçirmişti. Bu plan kapsamında gereksiz ya da başarısız silah programlarının kapatılması, buralardan elde edilen kaynakların diğer öncelik alanlarına aktarılması öngörülüyordu.

 

Dün açıklanan 78 milyar dolarlık kesinti programı Gates’in gündeme getirdiği bu programa bir ek niteliği taşıyor.

 

ABD’de Savunma Bakanlığı’nın bütçesi Kongre denetiminde. Kongre üyeleri genellikle kendi seçim bölgelerinde istihdam sağlayan askeri projelerin kapatılmasına ve harcamaların kısılmasına karşı çıkıyor.

 

Haberin Devamı

GATES KESİNTİDE KARARLI

Ancak Gates dün Kongre’ye verdiği brifingde, durumun ciddiyetinin altını çizerken, ABD ordusunun da bütçenin yoluna konması için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

 

Gates, “Federal bütçenin en büyük parçası olarak, Pentagon kendisini denetimin ve devletimizin geri kalanı üzerindeki baskıların dışında tutamaz” dedi

 

Gates Pentagon’un harcama kesintileriyle başa çıkmak için sivillerin maaşlarının dondurulacağını, ekonomik varsayımların değiştirileceğini ve 2015’ten itibaren asker sayısını ifade ederken bu sayede savunma harcamalarındaki büyümenin kontrol altına alınacağını belirtti.

 

CUMHURİYETÇİLER TEPKİLİ

Senato’nun önde gelen Cumhuriyetçi isimlerinden Mitch McConnell, ABD’de hiçbir devlet kurumunun kemer sıkma önlemlerinden muaf olmadığını belirtti. Ancak diğer Cumhuriyetçilerden plana çok sert tepkiler geldi. Bu da Kongre’deki muhalefetin planın hayata geçirilmesine engel olacağı yorumlarına yol açtı.

 

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Howard McKeon, “Hiç mutlu değilim. Bu savaştaki bir ülke adına çok sert bir kayma ve Başkomutanımızdan gelen çok tehlikeli bir işaret” dedi.

 

Haberin Devamı

Gates ise 47 bin asker ve deniz piyadesinin görevine son verilmesinin, ordu üzerinde çok büyük bir etkisinin olmayacağını ifade ederek, “Ordumuz dört yıl öncesine kıyasla hala çok büyük” dedi.

 

F-35'LERDE DE KESİNTİYE GİDİLECEK

Planlanan kesintiler arasında General Dynamics’in tasarladığı 13 milyar dolarlık Deniz Piyadeleri çıkartma aracı gibi faydasız görülen programların iptali gibi çözümler yer alıyor.

 

Plan kapsamında Lockheed Martin’in sürdürdüğü Türkiye’nin de ortağı olduğu ABD’nin en büyük silah programı olan F-35 Joint Strike Fighter bir yıl içinde ikinci kez değerlendirmeye alınacak.

 

Türkiye Joint Strike Fighter projesine 12 Temmuz 2002'de yedinci uluslararası partner olarak katıldı. Türkiye'ye ilk F-35 teslimatının 2014 yılında yapılması planlanıyordu.

 

Haberin Devamı

Bu kemer sıkma önlemiyle beş yıl içinde 124 uçağın üretimi iptal edilecek.

 

Raytheon Co.’nun yürüttüğü yerden ateşlemeli füze sistemleri programına da kemer sıkma önlemleri kapsamında son verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!