ABD, Haiti’de yardım değil ‘şov’ yapıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, Haiti’de yardım değil ‘şov’ yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 00:00

İtalya Başbakanı Berlusconi’nin Haiti’ye gönderdiği sivil savunma müsteşarı Giudo Bertolaso, ABD’ye “Medyatik yardım şovu yapıyorlar” diye çattı.

Haberin Devamı

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Haiti’deki deprem yardımını koordine etmesi için gönderdiği Sivil Savunma Müsteşarı Guido Bertolaso, ABD’nin adada bulunma tarzını eleştirdi. İtalya’nın L’Aquila kentinde geçen yılın Nisan ayında meydana gelen depremdeki yardım çalışmalarını kontrol ederek başarı kazanan Bertolaso, Haiti’de gördüklerine inanamadığını, ülkede korkunç bir başıbozukluk olduğunu ifade etti. 
Kaosu yönetemiyorlar
Bertolaso, “ABD’liler iyi niyetli olabilirler ama askeri yardım ile askeri müdahaleyi birbirlerine karıştırmış durumdalar. Kaosu yönetemiyorlar. Keşke (eski ABD Başkanı) Bill Clinton burada kalsaydı” dedi.
Yardımlar dağıtılmıyor
İtalyan RAI 3’ün sorularını yanıtlayan Giudo Bertolaso, “Bu gibi acil durumlarda yardım sorumluluğu askerlere değil sivil savunma örgütlerine teslim edilmeli. Amerikalılar burada askerlerini ön plana çıkararak medyatik şov yapıyorlar. Dünyanın dört bir yanından gelen özellikle gıda ve su yardımı depolarda anlamsız bir şekilde bekletiliyor. Burada Birleşmiş Milletlere de iş düşüyor. Durum çok acıklı olmasına karşın halk yaşam mücadelesini sürdürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

150 bin ceset toplu mezara gömüldü

* 12 Ocak’ta depremle sallanan ülkede can kaybı tam olarak belirlenemese de, toplu mezarlara 150 binden fazla cesedin gömüldüğü açıklandı. Haiti İletişim Bakanı Marie-Laurence Jocelyn Lassegue, “Enkaz altında 200 bin mi, 300 bin mi, kaç kişinin cesedinin bulunduğunu kimsenin bilmediğini” söyledi.
* 2 milyonluk başkentte 600 bin kişi de evsiz kaldı. 200 bin kadar başkentlinin de başka bölgelerdeki yakınlarının yanına gittiği sanılıyor.
* BM’nin Haiti’deki istikrar misyonunun (MINUSTAH) başkanı Edmond Mulet, halka yardım edebilmek için asker, araç ve benzine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Mulet, “Personele ihtiyacım var. Askere ihtiyacım var. Kamyon ve benzine ihtiyacım var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!