ABD, esir değişiminde Hamas'la anlaşılmasına karşı

Güncelleme Tarihi:

ABD, esir değişiminde Hamasla anlaşılmasına karşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 14:58

ABD yönetiminin, İsrail ile Hamas arasında olası tutuklu değişimine ilişkin bir anlaşmaya karşı olduğu öne sürüldü. Öte yandan taraflar arasındaki anlaşmanın bazı Filistinli tutuklular üzerinde kilitlendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Ä°srailli bir yetkili, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Washington, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasınin Filistin Yönetimi Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'a zarar verebileceÄŸini ve Hamas için bir zafer olacağını düşünüyor" diye konuÅŸtu.   Â

Hamas ile İsrail arasında Almanya ve Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler, kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılması karşılığında, İsrail'in bazı Filistinli tutukları salıvermesini öngörüyor.

İsrail lobisi Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesinin (AIPAC) de muhtemel bir tutuklu teatisiyle ilgili endişelerini dile getirdiği, ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu bu konuda açıkça eleştirmekten kaçındığı ifade ediliyor.

AIPAC'ten Josh Block, ordu radyosuna, İsrail hükümetinin yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması ile ülkenin uzun vadeli çıkarları arasında bir denge bulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

İsrail'in Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerini sürdürmesi gerekirken, Hamas ile anlaşma sağlamaya çalıştığını ifade eden Block, İsrail'in bu ikisi arasında bir denge kurmaya muvaffak olacağına yönelik beklentisini dile getirdi.

Yine ordu radyosuna konuşan İsrailli bir güvenlik yetkilisi ise Hamas ile teatinin Filistin lideri Mahmud Abbas'a zarar vermeyeceğini, Filistin Yönetiminin bunun üstesinden gelebilecek kadar güçlü olduğunu söyledi.

ANLAÅžMA, BAZI FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ° TUTUKLULAR ÃœZERÄ°NDE KÄ°LÄ°TLENDÄ°

Öte yandan dolaylı görüşmelerle sağlanmaya çalışılan tutuklu teatisine ilişkin anlaşmanın, İsrail’in serbest bırakmayı kabul etmediği, Hamas'ın ise ısrarlı olduğu bazı Filistinli liderler nedeniyle kilitlendiği bildirildi.

 

Filistinli kaynaklara göre, bir Hamas yetkilisi, El Fetih liderlerinden Mervan Barguti ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadet ile diğer bazı isimlerin içinde bulunmayacağı bir anlaşmayı kabul etmediklerini söyledi.

 

Hamas yetkilisi, yakın günlerde bir anlaşmanın mümkün görülmediğini belirtti.

 

Haberin Devamı

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, daha önce İsrail'in Barguti ve Saadet’i serbest bırakmayacağını açıklamıştı.

 

Hamas'ın listesindeki isimlerden, Tel Aviv ve Kudüs'te bazı saldırılardan sorumlu tutulan, Mervan Barguti'nin de akrabası olan Abdullah Barguti ile Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları komutanlarından İbrahim Hamid’i serbest bırakmaya İsrail'in razı olmadığı belirtildi.

 

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile tutuklu teatisi anlaşmasına ilişkin nihai kararı belirlemek üzere Şam'a giden Hamas heyetinin görüşmelerini tamamladığı ve bu akşam Kahire'ye döneceği belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!