ABD: Ermeni meselesini çözün

Güncelleme Tarihi:

ABD: Ermeni meselesini çözün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ERMENİlobisinden üyeler, ABD Temsilciler Meclisi'ne bağlı bir alt komitede sözde soykırım tasarısı için video gösterileriyle birlikte şov yaparken, ABD yönetiminin bu çabalara dolaylı da olsa destek verdiği ve Ankara'ya ‘‘bu sorun çözülsün’’ yolunda mesajlar verdiği ileri sürüldü.

Uluslararası İlişkiler Alt Komitesi'nde, ABD yönetimini temsilen konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'ın ‘‘bu karar tasarısı kabul edilirse, Türkiye'deki çıkarlarımız ve ikili ilişkilerimiz olumsuz etkilenir’’ demesine rağmen, Ermeni diasporasının ABD yönetimi tarafından geri planda cesaretlendirildiği öne sürüldü.

Hürriyet'e bilgi veren çeşitli güvenilir kaynaklar, ‘‘ABD'deki Ermeni diasporası bu inanılmaz cesareti yönetimden alıyor’’ diye konuştular. ABD'li bazı yetkililerin, bir süre önce, Türk meslektaşlarıyla yaptıkları görüşmeler sırasında, sözde ‘‘soykırım’’ meselesinin bir şekilde çözüme kavuşturulmasını gündeme getirdikleri öğrenildi.

Washington'daki Türk Büyükelçiliği yoğun bir şekilde tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'ndan geçmemesi için çaba harcarken, geçmesi halinde, Ermeni lobisi için ‘‘siyasi bir zafer’’ olarak nitelenecek tasarı, Türk-Amerikan ilişkilerinde derin yaralar açabilir.

Türkiye'nin, Saddam'ı denetim altında tutan Kuzey Irak üzerindeki uçuşlar, ABD firmalarına verilen pahalı savunma ihaleleri, Kıbrıs konusundaki müzakereler gibi alanlarda sert tepkiler gösterebileceği ve bu politikaları yeniden gözden geçirebileceği fade ediliyor. Tasarının geleceğine ilişkin karar, 20 Eylül'de aynı alt komitede verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!