ABD’den güvenli bölge açıklaması

Güncelleme Tarihi:

ABD’den güvenli bölge açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 01:36

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, dün Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e devlet şeref madalyası verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması için anlaşmaya vardığını” söylediği iddia edildi. Birçok medya organında yer alan haberin ardından konu günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'e soruldu. ABD’li sözcü, “Herhangi bir türden bölge üzerinde anlaşma yok” dedi. Ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan da Sinirlioğlu'na atfedilen beyanların doğru olmadığını söyleyen bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Türkiye ve ABD'nin Suriye sınırında güvenli bölge konusunda anlaştıklarını açıkladığı öne sürüldü. Siniroğlu'na atfedilen ve birçok medya organında yer alan açıklamaya göre; tespit edilen güvenli bölgeye girmeleri durumunda IŞİD ve PYD güçleri hem Türkiye, hem de ABD tarafından hedef alınacak. Sinirlioğlu'nun ayrıca, "bölgenin genişliğinin 98'e 45 boyutlarında olacağını ifade ettiği" iddia edildi.

ABD DIŞİŞLERİ: ANLAŞMA YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’e dünkü basın toplantısı sırasında Sinirlioğlu’nun sözlerine dayanılarak verilen “Türkiye ve ABD güvenli bölge konusunda anlaştı” haberleri soruldu. Söz konusu açıklamaları görmediğini kaydeden Toner, dolayısıyla Sinirlioğlu’nu yalanlamadığını belirtti. Ancak Toner, “Güvenli bölge, güvenli alan gibi tanımlamalardan uzak duruyoruz. Konuştuğumuz şey, IŞİD’i oradan çıkarma çabalarıdır. Bunu etiketlememe konusunda dikkatliyiz” dedi. ABD’li sözcü “Herhangi bir türden bölge üzerinde anlaşma yok. Sadece Türkiye’deki tesislerin kullanımı, IŞİD’i bölgeden temizleme, yerel bir yönetim kurma ve sığınmacıların geri dönüşü ile ilgili olarak anlaşma var” dedi.

Haberin Devamı

ABD’den güvenli bölge açıklaması
DIŞİŞLERİ'NDEN 'SİNİRLİOĞLU' AÇIKLAMASI

SİNİRLİOĞLU NE DEDİ?

ABD'den gelen açıklamanın ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin bir bilgi notu yayınladı. Bu nota göre; Sinirlioğlu, dün bir grup gazeteciye ABD ile Türkiye arasındaki mutabakat çerçevesinde IŞİD’ten arındırılacak bölgenin fiilen bir güvenli bölge haline geleceğine dair ABD basınında da haberler yer aldığını söyledi ve IŞİD’den arındırılan bölgeyi kontrol edecek muhalif güce gerekli korumanın da ABD ve Türkiye’nin sağlayacağını kaydetti. Açıklamada “Yukarıda kayıtlı ifadeler dışında Sayın Müsteşara atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi rica olunur” dendi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!