ABD´de yine Ortadoğu zirvesi var

Güncelleme Tarihi:

ABD´de yine Ortadoğu zirvesi var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, Mısır´daki zirvede imzalanan ateşkes anlaşmasının hayata geçmemesi üzerine İsrail ve Filistin liderleriyle ayrı ayrı biraraya gelme kararı verdi.

Başkan Bill Clinton Perşembe günü Filistin lideri Yaser Arafat, Pazar günü ise İsrail Başbakanı Ehud Barak ile biraraya gelecek.

Bu arada, Filistin lideri Yaser Arafat Filistinliler için uluslararası koruma isteğini yineledi.

Arafat, CBS televizyonunun dün gece yayınlanan ''60 Dakika'' adlı programında yaptığı açıklamada, ''Korunmak için, bu savaşı ve halkımıza karşı işlenen kötülükleri durdurmak için acil uluslararası güç istiyorum'' dedi.

BARAK: ULUSLARARASI GÜÇ OLMAZ İsrail Başbakanı Ehud Barak ise, Filistin'in, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde şiddetin sona erdirilmesi için bölgeye uluslararası güç gönderilmesi yönündeki herhangi bir talebini reddedeceğini bildirdi.

Barak, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Böyle bir talep gelmedi. Eğer uluslararası güç konusunda bir talep olursa, bunun tamamen karşısında olacağız'' dedi.

İsrail Başbakanı, uluslararası güç ya da gözlemcilerin şiddet sorununa çözüm bulunmasına yardım edemeyeceğini, ancak işleri daha da güçleştirebileceğini ileri sürdü.

İsrail Başbakanı Ehud Barak ayrıca Filistin lideri Yaser Arafat'ın Batı Şeria ve Gazze'deki gerilimi azaltmak içinçaba harcadığını, ancak şiddet eylemlerinin azalmadığını söyledi.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Bu arada, Gazze Şeridi'nde İsrail askerleriyle Filistinliler arasındaki çatışmalar bu sabah da devam etti.

Gazze'deki El Şifa hastanesinden yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Netzarim ve Kfar Darom'daki olaylarda 4 Filistinlinin vurularak yaralandığı belirtildi.

Öte yandan önceki gün askerler tarafından öldürülen bir Filistinlinin cenaze töreni nedeniyle Gazze'de yaklaşık 3 bin Filistinli gösteri yaptı.

Göstericiler ''intikam'' sloganları attı. İsrail askeri kaynakları da Filistinlilerin dün Batı Şeria'nın kuzeyindeki Maale Levona'da bulunan Yahudi yerleşim bölgesine ateş açtığını ve 1'i ağır 2 Yahudi yerleşimcinin yaralandığını bildirdi.

IRAK: 6.5 MİLYON GÖNÜLLÜ VAR

Filistin'de savaşmak için 6.5 milyon Iraklı gönüllü listelerine adını yazdırdı. Irak resmi haber ajansı INA'ya açıklama yapan BAAS Partisi'nden Adnan Davud Selman, Irak lideri Saddam Hüseyin'in çağrısıyla ''Filistin'i İsrail işgalinden cihatla kurtarmak için'' gönüllü yazılan Iraklı sayısının 6 milyon 536 bin 471 olduğunu söyledi.

Yetkili, gönüllü savaşçıların 2 milyon 16 bin 303'ünün ise kadın olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!