ABD’de Ermeni alarmı

Güncelleme Tarihi:

ABD’de Ermeni alarmı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikan yönetimi Ermeni Tasarısı’nı engellemek için son ana kadar Temsilciler Meclisi’ne çağrılar yaparken, ABD’nin eski ‘ağır topları’ da Türkiye’ye destekledi.

ABD'nin eski ağır topları da tasarıya karşı çıktı

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki sözde Ermeni soykırımı tasarısına ABD'de çeşitli dönemlerde görev yapmış olan Savunma Bakanları, Genelkurmay Başkanları, NATO Başkomutanları ve Savunma Bakan Yardımcıları'ndan oluşan bir grup tasarıya sert tepki gösterdi. Sekiz eski ABD'li ‘ağır top’ tarafından imzalanan bir mektup Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Benjamin Gilman'a gönderildi.

Mektup, eski Savunma Bakanları Frank Carlucci ve William Perry, eski Genelkurmay Başkanı Amiral William Crowe, eski NATO Başkomutanları, Wesley Clark, George Joulwan ve Alexander Haig, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Richard Allen ve eski Savunma Bakan Yardımcısı Richard Perle tarafından imzalandı.

İmzacılar, Gilman'dan, sözde soykırım tasarısına karşı çıkmasını istediler ve laik ve demokratik Türkiye'nin ABD'nin stratejik çıkarlarının merkezinde yer aldığını belirttiler.

ESKİSİ GİBİ OLAMAZ -

Mektupta, ‘ABD’nin stratejik çıkarları için Türkiye ile işbirliği temel önem taşımaktadır. Bu tasarı geçerse, kamuoyunun duyarlığı karşısında hiçbir Türk Hükümeti geçmişteki gibi bizimle işbirliğinde istekli davranamaz' denildi.

Eski üst-düzey yetkililer, Türkiye'nin Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar'da ABD için vazgeçilemez ve kendini kanıtlamış bir müttefik ülke olduğunu ve İsrail ile stratejik ortaklık içinde bulunduğunu hatırlattılar. Mektupta, ‘Bu tasarının geçmesi, Türkiye’nin Batı ile entegre olmasına karşı çıkanların elini güçlendirecek ve ABD'nin stratejik çıkarlarına ciddi bir darbe vuracaktır. Bu tasarıya karşı çıkın' denildi.

Albright: Fazla ileri gitmeyin

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, bugün sözde Ermeni soykırımı tasarısını oylayacak Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'ne, tasarının Amerikan çıkarlarına ve Türkiye ile ikili ilişkilere zarar verebileceğini belirterek, ‘Ben bu tasarının daha fazla ileri gitmemesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum’ dedi.

Albright, Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde ABD-Rusya ilişkileri konulu panelde, Cumhuriyetçi Nebraska milletvekili Dog Bereuter'in, sözde Ermeni soykırımı tasarısının Türk-Amerikan ilişkileri üzerindeki etkisine ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

Bu tasarının geçişi, ABD'nin ulusal çıkarlarına ve Türkiye ile ikili ilişkilere zarar verebilir. Türkiye, bir NATO müttefiki olduğu gibi, Kıbrıs görüşmelerinde, Yukarı Karabağ sürecinde ve Irak'ta ABD ile işbirliği içinde. Bu yüzden, bu tasarının daha fazla ileri gitmemesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!