ABD’de anarşist protesto

Güncelleme Tarihi:

ABD’de anarşist protesto
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

IMF-Dünya Bankası toplantısı savaş alanı

Washington'da yapılan geleneksel Dünya Bankası ve IMF bahar toplantılarını protesto eden binlerce anarşist ve çevreci, kenti alt üst etti. Polis aralarında Washington Post'un Pulitzer ödüllü foto muhabirinin de bulunduğu 600 göstericiyi tutukladı. Toplantılar gösterilerin gölgesinde devam ediyor.

MEDYA ve ekonomi dünyasının gözü, IMF ve Dünya Bankası'nın geleneksel bahar toplantısına değil, hareketli sahnelerin yaşandığı sokaklarda... Başını anarşist ve çevreci örgütlerin çektiği, binlerce globalleşme ve kapitalizm karşıtı iki gündür, ABD'nin başkenti Washington'u alt üst ediyor. IMF ve Dünya Bankası'nı protesto eden göstericiler ile polis arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor.

Washington polisi, geçen yıl Seattle kentindeki Dünya Ticaret Örgütü'nün toplantısında yaşananların tekrarlanmasından korkuyor. Anarşist ve çevreciler, kentte şiddet dalgasına yol açmış ve toplantıdan bir sonuç çıkmasını engellemişti.

Önceki günkü küçük çaplı gösterilerde IMF ve Dünya Bankası'na giden yolları trafiğe kapatan Washington polisi izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle 600 göstericiyi tutukladı.

Tutuklananlar arasında bu yıl Kosova'da çektiği fotograflar ile Pulitzer ödülüne layık bulunan Washington Post gazetesinin fotoğrafçısı Carol Guzy de bulunuyor. Polis, fotografçının da gösteriye katıldığını savunurken, arkadaşları gazetecinin göstericiler ile polis barikatı arasında kaldığını ve kelepçelenerek tutuklandığını söyledi.

Anarşist ve çevreci kuruluşları çok büyük bir gösteri planlıyor. Kentte ülkenin dört bir yanından sürekli protestocu grupların geldiği belirtiliyor.

IMF ve Dünya Bankası ile birlikte, bu binalara yakın olan Beyaz Saray'ın çevresindeki sokaklar önlemler çerçevesinde trafiğe kapatıldı. Ve bu sokaklara giriş çıkışlar yasaklandı.

ABD yetkilileri ise, giderek artan ve tonu sertleşen eleştirilere karşı IMF ve Dünya Bankası'nı savunmaya devam ediyor. Hazine Bakanı Lawrence Summers, Washington Post gazetesinin ‘konuk yazar’ köşesinde yayımlanan makalesinde söz konusu kuruluşların milyonlarca insanın hayatına olumlu etki yaptığını iddia etti. ABD'li bakana göre, IMF ile Dünya Bankası yoksul ülkelerin yoksulluktan kurtulmasına yardımcı oluyor.

Bu arada, IMF ve Dünya Bankası'ndaki geleneksel toplantılar devam etti. Özellikle sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-7 grubu New York Borsası'nda cuma günü yaşanan büyük kayıp konusunda ‘sorun yok’ mesajı vermeye çalıştı.

Dünyanın en zengin ülkelerinin temsilcilerinin güvenli açıklamalarına rağmen, piyasalardaki gergin bekleyiş havası dağılmadı.

IMF ve Dünya Bankası içindeki gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu G-27 grubu ise ortak bir bildiri yayınlayarak, bu kuruluşlarda yapılması planlanan reformları eleştirdiler. Reform planına göre, kredi verme zorlaştırılıyor. Grup bildirisinde ayrıca, bu örgütler kurulduğu günden bu yana süre gelen Dünya Bankası'nın Amerikan, IMF'nin ise Avrupalı bir başkan tarafından yönetilmesini de eleştirdiler.

Zapatistalar bile var

Gösterilerin başını anarşist örgütler çekti. Çevreci radikal örgütlerden, Meksika'daki Zapatistacılara kadar 200'den fazla örgüt kentin dışında ‘askeri üs’ kurdu.

Miamili Benjamin Frederick adlı bir gösterici sadece yapraklardan yapılmış etekle turistik Georgetown sokaklarında koştu. Ve tutuklandı.

Bu kişiyi örnek alan yaklaşık 100 kadar kadın da çıplak olarak aynı sokaklarda gösteri yapınca, bölgedeki polis sayısı ve tutuklamalar artırıldı.

Organizatörler kalabalığa ‘Molotofkokteyli nasıl yapılır?’ başlıklı fotokopi kağıtları ve molotof kokteyli yapmaya yarayan malzeme dağıttı.

IMF ve Dünya Bankası'nın bulunduğu caddeye 4 ton sığır pisliği döktüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!