ABD’de Afro saç tartışması

Güncelleme Tarihi:

ABD’de Afro saç tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 00:00

ABD’de ilk siyah başkan Barack Obama’nın göreve gelmesinin ardından, şimdi de, Afrika kökenli Amerikalıların, topluma entegre olmak için kıvırcık saçlarını düzleştirmeyi seçmesi tartışma konusu oldu.

Giderek daha fazla siyah kadın, beyazlar tarafından dışlanmamak adına yaklaşık 1000 dolar ödeyip özel işlemler yaptırarak saçlarını “Afro olmaktan kurtarıyor.” First Lady Michelle Obama da bunlardan biri. Ancak Obama’nın büyük kızı Malia, son Roma gezisinde Afro saçlarından taviz vermeyince muhafazakarların eleştirilerine hedef oldu. Free Republic adlı sağcı blog, “Malia Obama, düzleştirilmemiş saçlarıyla Amerika’yı temsil etmeye uygun değil” diye yazdı.

Tatile çıkan First Aile’nin bile “saç baskısı” altında olduğu ABD toplumunda “gizli ırkçılık” tartışmaları da artıyor. Düz saç-Afro saç krizi konusunda ABD’den bazı güncel görüşler şöyle:

Noliwe M. Rooks (Akademisyen): Sasha ve Malia’nın “davayı sattığını” artık söyleyemeyiz. Belki de sadece düz saçtan hoşlanıyorlardır. Zira işler eskisinden karmaşık.

Ingrid Banks (Akademisyen): Siyah kadınlar olarak, saçınızı düzleştirseniz de düzleştirmeseniz de lanetlisiniz.

Paul Mooney (Komedyen): Eğer saçınızı düzeltirseniz, beyazlarla aranız da düzelir. Eğer saçınız bozuksa (kıvırcıksa), aranız da bozulur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!