ABD Büyükelçisi Wilson'dan önemli mesajlar

Güncelleme Tarihi:

ABD Büyükelçisi Wilsondan önemli mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 14:40

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesinin en önemli ayaklarından birini Kuzey Irak yönetimiyle kurduğu diyalog olduğunu ve Washington’un bunu desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısı sırasında hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Wilson, Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasında son dönemlerde diyalogun arttığını vurguladı.

 

Wilson, "ABD uzun süredir bu tarz bir diyalogun oluşturulmasına destek veriyor. PKK sorununun çözümünün bir parçası olarak bu tarz bir süreç gerekiyor. Biz bu diyaloga yardımcı olmak ve her iki tarafın da yardımcı olacağını düşündüğü her türlü çabayı göstermek istiyoruz" dedi.

 

AVRUPA'DAKİ PKK FAALİYETLERİ


Iraklı yetkililerin Türkiye ile her konuda diyalogu sürdürmeye teşvik ettiklerini belirten Wilson, Irak yönetiminin PKK'lı teröristlerin hem ülkenin kuzeyinde hem de diğer yerlerinde serbestçe dolaşmalarının engellenmesine çalışması gerektiğini anlattı.

 

Haberin Devamı

Kasım ayı içerisinde görev süresinin dolması nedeniyle Washington'a dönecek olan ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin PKK'nın Avrupa'daki faaliyetlerinin sona erdirilmesine dönük çabalarına da destek verdiğini belirtti ve şunları söyledi:

 

"Türkiye'nin Avrupa'daki PKK unsurlarının peşine düşülmesi, liderlerinin Türkiye'ye iade edilmesi ya da Avrupa'da parmaklıklar arkasına konması ve PKK'ya destek olan teşkilatların kapatılması için yaptığı çabalara yardımcı olmaya dönük çalışmalarımız sürüyor."

 

OBAMA TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİN FARKINDA


ABD'de önümüzdeki hafta içinde yapılacak olan başkanlık seçimleriyle ilgili olarak elinde geleceği gören bir "kristal küre" olmadığını belirten Wilson, bu seçim sonuçlarının Türkiye açısından öneminin yeni yönetiminin Irak politikaları ve BM Güvenlik Konseyi üyeliği alanlarında ortaya çıkacağını belirtti.

 

Senatör Barack Obama'nın seçilmesi durumunda kampanya döneminde "Ermeni soykırımı" iddialarını tanıma yönünde yapmış olduğu vaadi yerine getirmesi halinde bunun ilişkilerde sıkıntı yaratıp yaratmayacağı yönündeki bir soruya ise Wilson şu yanıtı verdi:

 

Haberin Devamı

"Bir kamu görevlisi olarak siyasi adayların seçim tansiyonunun zirveye çıktığı bir noktada söyledikleri hakkında yorum yapmam biraz zor. Bu konuda hem Senatör Obama'nın hem de danışmanlarının Türkiye'nin ABD ve dünyanın bu zorlu coğrafyası açısından önemini ve Türkiye ile hem yakın hem de etkin bir şekilde çalışmanın yollarını bulmamız gerektiğini bildiklerini söyleyebilirim."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!