ABD Başkanı Obama'dan kayıp İsrailli askerle ilgili sert açıklama

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı Obamadan kayıp İsrailli askerle ilgili sert açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 09:49

ABD Başkanı Barack Obama, Gazze'de kaçırıldığı belirtilen İsrailli askerin koşulsuz ve mümkün olan en erken zamanda serbest bırakılması çağrısında bulundu. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları ise İsrail'in kaçırıldığını iddia ettiği askerine ilişkin bilgileri olmadığını duyurdu. El Kassam Tugayları, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon'un kuzeni olduğu öne sürülen Hadar Goldin'in, bombardımanda ölmüş olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada. "Bir ateşkesin ilan edilmesinden dakikalar sonra iki İsrailli askerin ölümü ve bir üçüncüsünün kaçırılmasından sorumlu Hamas ve Filistinli grupları kesin biçimde kınadık, BM de kınadı. Dinlediklerinden emin olmak istiyorum. Eğer bu durumu (Gazze'deki krizi) çözüme kavuşturma çabasında ciddiyseler, o asker mümkün olan en erken zamanda koşulsuz olarak serbest bırakılmalı" dedi.

Obama, "Bir ateşkes, ölümlere son verebilmemiz ve geriye yaslanıp bir süredir biriken temel sorunların bazılarını çözmeye çalışabilmemizin bir yoluydu. İsrail, 72 saatlik bir ateşkese taahhüdünü ortaya koydu ve bu, ihlal edildi. Şimdi bunu tekrar toparlamak zorlu olacak ama bu doğrultuda çabalar göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeniden bir ateşkesin zaman alacağına dikkati çeken Obama, "Eğer İsrailliler ve uluslararası toplum Hamas'ın bir ateşkes taahhüdüne bağlı kalabileceğine dair güven duyamazsa yeniden bir ateşkesi oluşturmanın çok zor olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Obamadan kayıp İsrailli askerle ilgili sert açıklama
”İSRAİLLİ ASKER ÖLDÜ” İDDİASI

"KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR AMA..."
İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ancak aynı zamanda Gazze'deki masum sivillerin korunması için de daha fazlasını yapmaları gerektiğini belirten Obama, Gazze'de yaşananları "yürek burkucu" olarak nitelendirdi. Obama, "Gazze'de iki ateş arasında kalan masum siviller vicdanlarımızda yer etmeli ve onları korumak için daha fazlasını yapmalıyız. Filistinli sivillerin öldürülmemesini sağlamak için mümkün olan herşeyin yapıldığını görmek istiyorum. Orada olanları görmek yürek burkucu" değerlendirmesinde bulundu.

Obama, İsrail'in, tünel ağlarını Gazze'deki büyük nüfus merkezlerine girmeden de yok edebileceğini kaydederek, "Bence İsrailliler, bu tünel ağlarının yokedilmesi gerektiği noktasında tamamiyle haklılar. (Ama) Bunu, kan dökmeyi azaltarak da yapabilmenin yolu var" dedi.

ABD Başkanı Obamadan kayıp İsrailli askerle ilgili sert açıklama
KERRY TÜRKİYE'Yİ ARADI, YARDIM İSTEDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye İsrailli bazı çevrelerce yöneltilen eleştirilere de değinen Obama, Kerry'nin çok sıkı ve ısrarlı bir çalışma sergilediğini, maruz kaldığı eleştirilerin adil olmadığını vurguladı. Obama, "John Kerry oraya gidip bir ateşkese varılması için çalıştığında, onu hepimiz desteklemeliyiz. Daha çabalarını tamamlama fırsatı bulmadan, bir sürü şikayet, önceden tahmin yürütmeler, her şeyde kusur aramalar olmamalı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İsrail ordusu, Gazze'de dün sabah saatlerinde Hamas tarafından bir İsrailli subayın kaçırıldığından şüphelenildiğini bildirmiş, söz konusu askerin 23 yaşındaki Hadar Goldin olduğunu açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!