ABD basınından Niyazov’a yaylım ateşi

Güncelleme Tarihi:

ABD basınından Niyazov’a yaylım ateşi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Kongresi ve basını, Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov'un Beyaz Saray tarafından davet edilmesini sert bir biçimde eleştiriyor. Çin, Endonezya, Azerbaycan gibi ülkelere karşı izlediği politika uzun süredir eleştirilen Clinton yönetiminin son olarak, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurad Niyazov'a gösterdiği büyük ilgi, ABD kamuoyundan büyük tepki gördü.

New York Times gazetesi, ‘Türkmen diktatöre selam’ başlığı ile yayınladığı başmakalede, ABD yönetimini eleştirirken, ‘Saparmurat Niyazov’a, Washington'da verilen diplomatik bonbon şekerinin nedeni, sahip olduğu ve Washington'un istediği iki şeyden kaynaklanıyor. Birincisi, doğal gaz rezervleri... İkincisi ise İran'a karşı bir siper oluşturması' şeklinde bir ifade kullandı.

Washington Post gazetesinin başmakalesinin, daha sert ifadeler içeren özeti ise şöyle: ‘Bay Niyazov, Sovyet totatilerciliğinin ve Stalin şakşakşılığının yaşayan müzesi haline dönüşmüştür. Niyazov, komünisti, demokrasi olarak değiştirmiş ve tek partinin başı olmaya devam etmiştir. Peki neden Mr. Clinton, Mr. Niyazov ile kadeh tokuşturuyor? Niyazov’u, önkoşulsuz Washington'a davet etmek, ‘petrol ve doğal gaz olduğu sürece, bizim için hiçbir politik ya da insan hakları reformunun önemi yoktur’ anlamına gelir.'




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!