ABD basınından 15 km iddiası

Güncelleme Tarihi:

ABD basınından 15 km iddiası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2018 08:30

ABD basını, terör örgütü YPG’nin kontrolü altındaki Fırat’ın doğusuna yönelik olası bir Türk harekâtını mercek altına aldı.

Haberin Devamı

ABD merkezli New York Times (NYT), Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik harekât hazırlığının ABD Savunma Bakanlığı’nı (Pentagon) kaygılandırdığını yazdı. Türkiye’nin ABD’yi bölgede yüzleştiği güvenlik tehlikeleri konusunda kendisine destek olmamakla suçladığı belirtilen makalede NYT, kuzeydoğu Suriye’de terör örgütü DEAŞ’tan alınan bölgelere istikrar kazandırma çerçevesinde yaklaşık 2 bin ABD askeri ve 20 kadar sivil Amerikalı görevlinin bulunduğunu yazdı. NYT’a konuşan ismi açıklanmayan ABD’li yetkililer, Türkiye’nin Arap nüfuslu sınır kentleri Tel Abyad ve Resulayn’a doğru hareket etmeyi ve 15 kilometreden öteye gitmeyi hedeflemediklerini söylüyor. Telabyad, Akçakale’nin, Resulayn ise Ceylanpınar’ın karşısında. ABD’li yetkililere göre, Türkiye’nin harekâtı başlatacağı öngörülen bölgelerde ABD’nin askeri mevcudiyeti söz konusu değil.

Haberin Devamı

ÖSO’YA HAVA DESTEĞİ

NYT’a konuşan bir diğer ABD’li yetkili ise Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Türk hava desteğiyle ilerleyebileceğini kaydetti. Habere göre, ABD’li yetkililer, Türk ve Amerikan ordusunun ortak devriyeler gerçekleştirdiği Menbiç ve yoğun ABD askerinin bulunduğu Kobani’ye yönelik büyük bir Türk harekâtı beklemiyor. Buna karşın, ABD ‘kendi açısından’ kötü senaryoya hazırlanarak Türkiye’nin operasyon yapabileceği bölgelerde sivillerin tahliyesi için plan yapıyor.

4 BİN ASKER İDDİASI

“Amerika’nın Suriye’deki gizli savaşı” başlıklı bir makale yayınlayan Washington Post ise Suriye’nin üçte birini kontrol altında tutan ABD askerlerinin ülkedeki mevcudiyetinin ‘ucu açık’ olduğunu yazdı. ABD askerinin birçok cepheden tehlikelerle karşı karşıya olduğu belirtilen habere göre, Suriye’deki ABD askerlerinin resmi sayısı 503 olsa da bu rakamın 4 bin kadar olduğuna dair söylentiler bulunuyor. ABD’nin Suriye’deki askerlerinin önemli bölümünün özel harekâtçı olduğu, yerleşim alanlarında pek görünür olmadığı belirtiliyor. Washington Post’a Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna ilişkin açıklamalarıyla ilgili konuşan ismi açıklanmayan bir ABD’li yetkili, “Türkiye’nin söylemi endişe verici” ifadesini kullandı; iki ülke arasındaki telefon trafiğinin tansiyonun düşürülmesi için umut verici olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

ABD, Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a karşı terör örgütü YPG’nin liderliğinde, bölgedeki Arap aşiretlerin de dahil edildiği Suriye Demokratik Güçleri’ni Ekim 2015’te kurmuştu. ABD o tarihten bu yana SDG çatısı altındaki terör örgütüne yüklü miktarda silah yardımı yapıyor.

PYD’DEN ARAPLARA ÖCALAN EĞİTİMİ

WashIngton Post’un haberine göre, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin eski eşbaşkanı Salih Müslim, örgütün kontrolü altındaki Arap bölgelerindeki Arap nüfusa terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın görüşü hakkında eğitimler verildiğini söyledi. Müslim, “Birlikte yaşama konusunda çok samimiyiz. İstikrar için üç ya da dört yıla ihtiyacımız var” dese de Washington Post’a konuşan Araplar terör örgütünün niyetleri konusunda oldukça şüpheci.

Haberin Devamı

Arap Şammar aşireti, her ne kadar Kürtlerle işbirliği yapsa da SDG’nin kontrol ettiği bölgelerde kendi kurallarını dikte etmesinden rahatsız. Gazeteye konuşan Şammar aşiret liderinin oğlu Bandar, “Arap nüfus için en büyük endişe, sadece bir etnik grubun, Kürtlerin kendileri için bir devlet inşa etmesi ve diğerleri üzerinde tahakküm kurması. Koalisyon, SDG’yi farklı etnik kökenli olması için kurdu, ancak insanlar bunu o şekilde görmüyor. Bu her şeyi kontrol eden ve her şeye hüküm veren yegâne aktör” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!