ABD, Ay'da sit alanı ilan etti

Güncelleme Tarihi:

ABD, Ayda sit alanı ilan etti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 16:10

ABD'nin California eyaleti, ülke içinde ve Dünya'da yer almamasına rağmen, Apollo 11'in 1969'da Ay'a ilk indiği yeri eyaletin tescilli sit alanı ilan etti.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE Ä°NSANLIÄžIN AY'A Ä°LK KEZ AYAK BASTIÄžI AN

Benzeri görülmemiÅŸ karar, California Eyaleti Tarihi Kaynaklar Komisyonunun Amerikan astronotlarının Ay'da bıraktıkları 100'den fazla eÅŸyanın korunması amacıyla yaptığı baÅŸvuru üzerine alındı.Â

Amerikalı astronotlar sit alanı ilan edilen yer ve civarında alet ve edevat, bir Amerikan bayrağı, ayak izleri, yemek ve atık torbaları bırakmıştı.

Komisyon, California firmalarının Apollo projesinde çalıştıkları ve eyaletin tarihi değerlerine katkıda bulunduklarını belirtiyor.

California eyaletinin sit alanı ifadesi, Ay'da yürüyen ilk insan Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in geride bıraktığı her şeyi kapsıyor. Astronotlar Dünya'ya dönüş yolunda modüllerinin daha hafif kalkış yapması için çok sayıda eşyayı atmışlardı.

Haberin Devamı

Ancak, California eyaletinin ilan ettiği kavram içinde Ay yüzeyi, uluslararası hukukun hiçbir ülkeye bu hakkı vermemesinden ötürü bulunmuyor.

Kararın, ileride Ay'a yapılacak seyahatler sırasında bu yerin korunması amacıyla alındığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!