ABD askeri Ebu Garib'te çocuklara da tecavüz etmiş

Güncelleme Tarihi:

ABD askeri Ebu Garibte çocuklara da tecavüz etmiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2005 12:50

ABD askerlerinin Ebu Garib Cezaevi'nde 11 yaşında bir çocuğu tutukladığı, 14 yaşındaki bir diğerine tecavüz ettiği ve 17 yaşındaki bir kıza tacizde bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

ABD'nin Irak'taki Ebu Garib cezaevinin eski komutanı Janis Karpinski, işkenceyi belgeleyen fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından Mayıs 2004'te verdiği ifadede, Amerikan ordusu tarafından tutuklanan 11 yaşındaki bir çocuğa rastladığını söyledi.

  

Amerikan Sivil Haklar Birliği tarafından duyurulan ifadesinde Karpinski, çocuğun hangi sebeple tutuklandığını ve çocuğa ne olduğunu bilmediğini kaydetti.

  

Karpinski, genç yaştaki mahkumları ziyaretinde, 8 yaşında gösteren bir çocuğa rastladığını, 11 yaşında olduğunu söyleyen çocuğun, annesini görmek istediğini ve ağlayarak telefonla annesini aramak istediğini belirtti.

Haberin Devamı

  

TECAVÜZ VE TACİZ

 

Amerikalı askeri yetkililer, işkence olduğunu kanıtlayan fotoğraflarda herhangi bir çocuğa rastlanmadığını söylerken, 14 yaşındaki bir tutuklunun tecavüze uğradığı iddia ediliyor.

  

Soruşturma çerçevesinde, 6 görgü tanığının verdiği ifadelerde, Ebu Garib'deki sivil bir soruşturma memurunun, sarhoş olduktan sonra 17 yaşındaki bir kız tutukluyu hücresinden çıkardığı bilgisi de yer alıyor. 4 kişinin, kızı, göğüslerini açmaya zorladığı ve öpmeye çalıştıkları, ancak olaydan ceza almadan kurtuldukları kaydedildi.

  

Karpinski ifadesinde ayrıca, sonradan Irak'ta 2 numaralı komutan olan Tümgeneral Walter Wodjakowski'nin, 2003 yazında kendisinden, masum olsalar dahi daha fazla tutuklunun serbest bırakılmamasını istediğini iddia etti.

  

Janis Karpinski, Wodjakowski'nin, “Masum bile olsalar, 15 bin sivili tutuyor olmamız umurumda değil. Savaşı kazanıyoruz” dediğini ileri sürdü.

 

KADIN ASKER ENGLAND MAYISTA MAHKEMEYE ÇIKARILACAK

  

Ebu Garib cezaevindeki Iraklı çıplak tasmalı mahkumla objektiflere verdiği pozla işkence skandalının simgesi haline gelen Amerikalı asker Lynndie England'ın mayıs ayında mahkemeye çıkarılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

  

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Ebu Garib cezaevindeki tutuklulara kötü davranmak, düzen ve disipline zarar verici ve uygunsuz davranışta bulunmakla suçlanan 22 yaşındaki England'ın 3 Mayıs'ta ABD'nin Teksas eyaletindeki Fort Hood askeri üssünde yargılanacağı belirtildi.

  

England'ın suçlu bulunması halinde 16,5 yıl hapse mahkum edilebileceği kaydedildi.

  

Kadın asker, 2004 Nisan sonunda cezaevindeki Iraklı tutuklulara kötü muamele ve işkence yapılırken çekilen ve çoğunlukla cinsel içerikli fotoğraflarda başrolde görünüyordu.

  

Lynndie England, ekim ayında işkence skandalında suçlu bulunarak 10 yıl hapse mahkum edilen Amerikalı asker Charles Graner'den bir erkek bebek dünyaya getirmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!