ABD açıkladı: Seyrüsefer hatası

Güncelleme Tarihi:

ABD açıkladı: Seyrüsefer hatası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 23:49

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, İran tarafından bir günden kısa bir süre tutulan ABD donanması askerlerinin "seyrüsefer hatası" nedeniyle İran sularına yanlışlıkla girdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Carter, Florida'yı ziyareti sırasında İspanyolca yayın yapan bir televizyon kanalına, iki ABD donanması botunda bulunan 10 askerin önceki gün Basra Körfezi'nde İran sularına girdikleri gerekçesiyle bir süre İran Devrim Muhafızları tarafından gözaltına alınmaları olayına ilişkin röportaj verdi. 

Ashton Carter, "Askerlerin bize ve komutanlarına verdikleri bilgi, seyrüsefer hatası nedeniyle İran sularına yanlışlıkla girdiklerini gösteriyor" dedi.
Carter, "Belli ki askerler yanlış yöne seyretmiş. Bu nedenle olayın bu şekle dönüştüğünü düşünüyorlar. Seyrüsefer hatasını zamanında bildirmediler. İran botlarıyla karşılaştıklarında bu işi çözmeye çalıştıkları için olabilir. Henüz tam olarak bilmiyoruz" ifadesini kullandı.

"Askerlerin gizli bir görevde olmadıklarını" belirten Carter, iki botun Basra Körfezi'nin batı yakasındaki Kuveyt'ten Bahreyn'e gitmeye çalıştıklarını kaydetti.
Amerikalı denizciler kıyıdan 50 deniz mili açıkta, körfezin doğu yakasındaki İran sularında Farsi adası yakınlarında İran Devrim Muhafızları tarafından gözaltına alınmış, bir günden kısa bir süre içinde iki ülke arasındaki diplomatik trafiğin ardından serbest bırakılmıştı. Amerikalı yetkililer, daha önceki açıklamalarında askerlerin İran sularına girme sebebi olarak botlardaki teknik sorunları göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!