ABD 50 ton mühimmatı Suriye'de PYD'ye mi gönderdi, Arap güçlerine mi?

Güncelleme Tarihi:

ABD 50 ton mühimmatı Suriyede PYDye mi gönderdi, Arap güçlerine mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2015 08:13

ABD'nin Suriye'de IŞİD'le savaşan muhaliflere yaptığı 50 ton mühimmat yardımıyla ilgili çelişkili açıklamalar geliyor. ABD, yardımın 5 bin kişilik Arap milislere gittiğini savunurken; PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, “Bize de silah gönderildi” açıklamasında bulundu. 

Haberin Devamı

ABD'nin IŞİD'e karşı Irak ve Suriye'de yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu'nun sözcüsü Albay Steve Warren, C-17 uçağıyla havadan indirildiğini söylediği yardımın kendiliğinden koalisyon oluşturan 5 bin kişilik Suriyeli Arap grubuna verildiğini açıklamıştı.

Bu grubun sadece liderinin güvenlik taramasından ve özel bazı ekipmanın kullanımı konusunda eğitimden geçirildiğini kaydeden Warren, "Suriyeli-Arap koalisyonu savaşçıları" olarak tanımladıkları grubun IŞİD ile Rakka kenti civarında mücadele ettiği bilgisini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de silahların, bildiği kadarıyla, IŞİD'le mücadele eden Suriyeli araplar için atıldığını fakat sorunun Savunma Bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

O UÇAK İNCİRLİK'TEN KALKMADI
Hürriyet'ten Tolga Tanış'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, yanlış kullanım ya da talimatlara uyulmaması halinde bir daha silah yardımı yapılmayacağını söylerken, mühimmatları havadan bırakan uçağın İncirlik Hava Üssü'nden kalkmadığını belirtti.

MÜSLİM: BİZE VE MÜTTEFİKLERİMİZE GELDİ

Suriye'de terör örgütü PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim ise ABD'nin kendilerine silah yardımı yaptığını doğruladı.

Müslim, PKK'ya yakın ANF sitesine verdiği demeçte, "Bize ve müttefik olduğumuz gruplara 50 ton silah gönderildi. Bu başlangıç, silahların devamı da gelecek. Silahlar sadece bize verilmedi. Bu silahlar ortak hareket ettiğimiz Arap gruplarına da verildi” dedi. 

Müslim, “Bu silahlar ancak bize yeter... Bunlarla kendimizi DAİŞ’e karşı savunuyoruz. PKK’ye gitmesi veya Türkiye’de kullanılması söz konusu değildir...” diye konuştu. 

Haberin Devamı

DAHA ÇOK MERMİ VAR
Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, gönderilen askeri yardımın daha çok mermilerden oluştuğunu söyledi. Warren, 50 ton mühimmat arasında otomatik silah, saldırı tüfeği mermilerinin yanı sıra el bombaları, havan mermileri ve RPG-7 roketatar mermileri bulunduğunu açıkladı.

ANKARA SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

50 ton mühimmatın havadan Suriye’deki PYD birliklerine atıldığı yönündeki iddialar üzerine Ankara, ABD ve Rusya’yı silah yardımları konusunda uyarmıştı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass önceki sabah Dışişleri Bakanlığı’na gitti. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi de bakanlığa çağrıldı.

Yardımın PYD birliklerine yönelik olduğu yönündeki iddialara Başbakan Ahmet Davutoğlu da tepki göstermişti. Davutoğlu, önceki gün gazetecilerle sohbetinde, "PYD’ye verilen yardımın PKK’ya gitmeyeceği konusunda kimse bize inandırıcı bir gerekçe söyleyemez. Irak’ta kullanıldığını, Türkiye’de kullanıldığını tespit edersek, PKK’ya yaptığımız müdahaleyi yapar, bulunduğu yerde silahları yok ederiz" demişti.

Haberin Devamı

ABD DIŞİŞLERİ: UYGUN BİÇİMDE DESTEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, YPG (PYD'nin silahlı kanadı) konusunda Türkiye ile görüşmeleri sürdürdüklerini ve Türkiye'nin bu konudaki endişelerini anladıklarını belirterek, “ABD ve 60'i aşkın koalisyon üyesi ülkeler için, IŞİD'e karşı mücadelenin önemli olduğunu unutmamak gerek. Bu konuda (Türkiye'nin) duyarlılığını da anlıyorum. Suriye'de, IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!