Abbas: Dönemimde Ortadoğu barışına varılmayacak

Güncelleme Tarihi:

Abbas: Dönemimde Ortadoğu barışına varılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 15:33

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, kendi döneminde Orta Doğu'da barışa varılamayacağını söyledi.

Dün Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşen Abbas, Mısır televizyonu ile söyleşisinde, başkanlık görevine yeniden aday olmayacağını açıkladıktan sonra ABD ve İsrail tarafından, bu kararından vazgeçmesine yönelik ısrarlı talepler bulunduğu yolundaki iddiaları yalanladı.

"İsrail ve ABD, niyetlerinde samimi iseler, o takdirde ben hala buradayım... Benimle bir anlaşmaya varabilirlerdi" diyen Abbas, İsrail'in önceki anlaşmalar temelinde ve Yol Haritası ile uyumlu olarak barışı ilerletmeye hazır olması halinde, bunu zaten kendisinin yerini alacak herhangi bir Filistin lideri ile de yapabileceğinin altını çizdi.

Abbas, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde de Obama'ya Batı Şeria'daki yerleşimlerdeki inşaatları durdurmaya İsrail'i ikna edemeyeceğini gördüğünü açıkça dile getirdiğini de belirtti.

Mahmud Abbas, görevden ayrılmasıyla ilgili kararın, uluslararası toplumun bir kısmı tarafından "siyasi taktik" olarak görüldüğünün hatırlatılması üzerine de "Artık halkıma verebileceğim hiçbir şey yok. O halde bırakmam gerekir. Kararım net. Hiçbir seçime girmeyeceğim" dedi.

Filistin lideri, kararının hem kişisel nedenler, hem de siyasi sürecin uğradığı başarısızlıktan kaynaklandığını da belirterek, "Mevcut siyasi durum, İsrail'in bilhassa Doğu Kudüs ve yerleşimlerdeki inşaatların durdurulmasını sürekli reddetmesi, benim yolumu da net bir şekilde belirledi" diye konuştu.

MÜBAREK DE "KAL" DEDİ

Filistin liderinin yeniden başkanlık seçimlerine aday olmama kararı, dün Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinde de gündeme geldi ve Mübarek, seçilmiş bir başkan olarak kendisine desteğini vurgulayarak, Abbas'tan ulusal eylem sürecini devam ettirmesini istedi.

Abbas ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Adaylığımı koymayacağım. Düşündüğüm başka adımlar var ve onları daha sonra açıklayacağım" dedi.

Siyasi analistler, Filistin Yönetimi üst düzey yetkilileri ve El Fetih liderleri, El Fetih ve Hamas'ın özellikle seçimlerle ilgili anlaşamayacaklarından yola çıkarak, başkanlık ve genel seçimlerin kesinlikle erteleneceği görüşünü paylaşıyorlar.
Hamas, Gazze'de seçim yapılmasına kesinlikle karşı çıkıyor. Doğu Kudüs'te de belirsizlik var. Bu nedenle sadece Batı Şeria'da düzenlenecek bir seçimin yaratacağı problemlere dikkat çekiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!