AB: Verheugen yanlış anlaşıldı

Güncelleme Tarihi:

AB: Verheugen yanlış anlaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günther Verheugen'in ‘AB’nin genişlemesi konusunda Almanya'da referandum yapılması gerekir' şeklindeki sürpriz açıklamasının ardından AB, genişleme süreciyle ilgili görüşme sürecinin olduğu gibi devam edeceğini açıkladı.

AB Sözcüsü Jean-Christophe Filori, ‘Sayın Verheugen, referandum çağrısında bulunmamıştır. Sayın Verheugen hakkında görüşmelerin ertelenmesini istiyormuş gibi bir izlenim oluşması üzüntü vericidir’ dedi.

Günther Verheugen, geçen cumartesi günü yayınlanan Süddeutsche Zeitung Gazetesi'nde ‘Almanlar’a AB'nin genişlemesi konusunda ne düşündükleri sorulmalıdır' demişti. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir kamuoyu yoklaması, Almanlar'ın % 68'nin AB'nin genişlemesini bir öncelik olarak görmediğini ortaya koymuştu.

Alman yasaları böyle bir referanduma izin vermezken, AB, Verheugen'in yanlış anlaşıldığı yolunda açıklamalar yapıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi de, Verheugen'in açıklamasının ‘biraz yanlış anlaşıldığını’ belirtti. Prodi'nin sözcüsü referandumun Verheugen'in kişisel görüşü olduğunu ve AB'nin en hızlı ve etkili bir şekilde genişlemek istediğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de, AB'nin doğuya doğru genişlemesinin Almanya'nın ekonomik ve ulusal çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!