AB ve NATO’dan çağrı: Gerginliği düşürün

Güncelleme Tarihi:

AB ve NATO’dan çağrı: Gerginliği düşürün
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 00:40

HOLLANDA ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik krizin boyutunun büyümesi ve yayılma riski üzerine Avrupa Birliği ve NATO’dan ‘gerginliğin düşürülmesi’ çağrısı geldi.

Haberin Devamı

 AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, “AB, Türkiye’yi durumu daha da kötüleştirebilecek açıklama ve eylemlerden kaçınmaya çağırır” denildi. ‘Sorunların çözümünün sadece açık ve doğrudan iletişim kanallarıyla mümkün olduğu’ vurgusu da yapan AB, Türkiye-AB ilişkilerinin çıkarına olacak şekilde arabuluculuk sağlamaya devam edeceğinin altını çizdi. Ortak açıklama, üye ülkelerle dayanışma içinde bulunma ilkesi çerçevesinde, AB’nin resmi çizgisini yansıtsa da kulislerde, ‘Hollanda’nın uygulamasının yanlış olduğu ancak Türkiye’nin de bu ortamın oluşmasına katkı sağladığı’ görüşü hâkim. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise “Bütün müttefikleri karşılıklı saygı göstermeye, sakin olmaya ve ölçülü yaklaşım sergilemeye davet ediyorum. Güçlü tartışmalar demokrasilerimizin özündedir ancak karşılıklı saygı da öyle” dedi.

Haberin Devamı

 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MESAJI

AVRUPA Birliği, “referanduma konu olan anayasa değişiklik önerilerinin kabul edilmesi halinde, bunların uygulanmasını Türkiye’nin AB adayı ve Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olmaktan kaynaklanan yükümlülükleri ışığında değerlendireceğini” açıkladı. Mogherini ve Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, Venedik Komisyonu tarafından hazırlanan görüşün not edildiği belirtilerek, Türkiye, bu belgede yer alan endişelerin giderilmesi için Konsey ile işbirliğini sürdürmeye ve derinleştirmeye teşvik edildi. Türkiye’nin yönetim sistemini belirleme hakkına sahip olduğunun ve ülkenin zor bir dönemden geçtiğinin farkında olunduğunun altının çizildiği açıklamada, Venedik Komisyonu’nun özellikle güçlerin tek elde toplanmasına yönelik yorumlarının ciddi endişe oluşmasına neden olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!