AB, vaat edilen reformları soracak

Güncelleme Tarihi:

AB, vaat edilen reformları soracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 08:30

TÜRKİYE-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin Brüksel’in öncelikli gündem maddesi, Ankara’nın Reform Eylem Toplantısı’nda yapmayı vaat ettiği reformlar olacak.

Haberin Devamı

Bugün yapılacak toplantıya ilişkin Hürriyet’e bilgi veren bir AB yetkilisi, “Türkiye’nin reform çabaları konusunda bir güncelleme talep edeceğiz” dedi. Yetkili, Türkiye’nin adım atılmasını beklediği Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türk vatandaşları için vize serbestisi açılımlarının yapılabilmesi için de bu reformların hayata geçmesi gerektiğini hatırlattı.

Yaklaşık üç yıl aradan sonra ağustos ayında toplanan Reform Eylem Grubu toplantısını hatırlatan AB yetkilisi, Ankara’nın, reformların AB ve AB Konseyi’nin standart ve normları çerçevesinde gerçekleştirileceğini açıkladığını söyleyerek şöyle dedi:

“Reform Eylem Grubu’nun bir sonraki toplantısı aralık ayının ortasında olacak, bu yüzden (reform) güncellemelerini, ne aşamada olduklarını soracağız. Çünkü Eylem Grubu’nun ağustos ayındaki toplantısının; yargının revize edilmesi, yeni bir insan hakları eylem planının oluşturulması gibi sonuçlarını ihtiyatlı şekilde olumlu karşılamıştık. Bu bizim için önemli çünkü üye ülkeler bu tür gelişmeleri müzakere ve Gümrük Birliği gibi konularla bağlantılı görüyor”.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yargı reform stratejisi ve insan hakları eylem planının önemine dikkat çeken AB yetkilisi, “Bu konu neden önemli? Çünkü AB’ye üye ülkeler, bu ve bunun gibi konulardaki ilerlemeleri, Gümrük Birliği’nin güncellenme müzakerelerinin başlatılması gibi konularla ilişkilendiriyorlar. Ayrıca reform eylem grubunun ele aldığı bazı konular, vize serbestisi için de gereken kriterlerle ilgili” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!