AB Türkiye ile bir müzakere başlığı açabilir

Güncelleme Tarihi:

AB Türkiye ile bir müzakere başlığı açabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 14:07

AB dönem başkanı İspanya'nın Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinde gelecek hafta yeni bir başlığın açılabileceğini söyledi.

İspanya'nın 6 ay süren, 1 Temmuzda Belçika'ya devredilecek AB dönem başkanlığı, bugün Mecliste yapılan görüşmelerde ele alındı.

Zapatero, dönem başkanlıklarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin AB üyesi olmasına İspanya'nın verdiği desteği bir kez daha yineledi. Zapatero, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde yeni başlıkların açılmasıyla ilgili olarak da, "müzakereleri koşullandıran birçok belirsiz etkene karşın gelecek hafta yeni bir başlık açılabilir" diye konuştu.

İspanya, AB dönem başkanlığının başlangıcında Türkiye ile müzakerelerde 3 veya 4 başlık açma sözü vermişti. Zapatero, İspanya'nın "AB'ye faydalı" bir dönem başkanlığı geçirdiğini savunarak, özellikle "ekonomik krize karşı önlem alınmasında İspanya'nın gösterdiği çabaların diğer üye ülkeler tarafından desteklendiğini" söyledi.

AB dönem başkanlıklarındaki iki temel konu olan "Lizbon Anlaşması'nın tam olarak yürürlüğe girmesi ve ekonomik krize karşı AB üyesi ülkelerin ekonomik koordinasyon sağlaması" hedeflerinin yerine getirildiğini ifade eden Zapatero, dönem başkanlığı programlarında olmasına rağmen "AB-ABD ve Akdeniz İçin Birlik zirvelerinin ertelenmiş olmasından duyduğu üzüntüyü" dile getirdi.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

Bu arada, Zapatero'nun çizdiği olumlu tabloya rağmen, muhalefet partileri sosyalist hükümetin AB dönem başkanlığını "başarısız bir şekilde yönettiğini" savundu.

Ana muhalefet Halk Partisi'nin (PP) lideri Mariano Rajoy, Zapatero'nun "kötü bir yönetim" gösterdiği ve ekonomik alanda İspanya'yı, "AB'nin koruması altında kalan, dışarıdan müdahale edilmiş bir ülke" olarak bıraktığı görüşünü dile getirdi.

Rajoy, Zapatero hükümetinin AB dönem başkanlığını "düşük düzeyde, başarısız, vasat bir siyasi yönetim" diye tanımlayarak, geçen 6 aylık dönemde vatandaşların özellikle iş arama konusunda çok daha endişeli bir duruma getirildiğini ileri sürdü.

Mecliste yapılan görüşmelerde muhalefet partileri temsilcileri, özellikle geçen Mayısta yapılması öngörülen AB-ABD zirvesinin iptal edilmesinin Zapatero'nun AB dönem başkanlığına "büyük bir darbe" vurduğunu söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!