AB-Rusya görüşmeleri yeniden başlıyor

Güncelleme Tarihi:

AB-Rusya görüşmeleri yeniden başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 12:34

AB dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Brüksel'in, Moskova ile ortaklık paktı oluşturulması konusundaki görüşmelerin 14 kasımda yapılacak AB-Rusya zirvesinde yeniden başlama olasılığını göz ardı etmediğini söyledi.

Kouchner, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile birlikte bugün St. Petersburg'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapacakları görüşme öncesinde Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ın sorularını yanıtladı.

Kouchner, Moskova ve AB arasındaki gerginliğin 14 kasımda dönem başkanı Fransa'nın Rusya ile Nice'de yapacağı zirvede ortaklık görüşmelerinin yeniden başlatılmasını engelleyip engellemeyeceğinin sorulması üzerine, “Kesinlikle hayır. AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarının son toplantısında müzakerelerin yeniden başlatılmasının kaçınılmaz olduğu kararı alındı” dedi.

Kouchner, müzakerelerin Rusya'nın askerlerini ateşkes anlaşmasına uygun şekilde Gürcistan topraklarından çekmesini sağlamak için askıya alındığını ve bunun da (Rus askerlerinin çekilmesi) başarıldığını söyledi.

NATO üyesi olmak isteyen Ukrayna ve Rusya arasında Kırım Yarımadası yüzünden bir çatışma olasılığının bulunduğunu ancak Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Kırım yüzünden Ukrayna ile çatışmak istediğine inanmadığını söyleyen Kouchner, “Böyle bir tehlike var. İnsanların birçok sorununun bulunduğu bu ekonomik kriz döneminde hiçbir koşulda bir savaşa izin verilmemeli” diye konuştu.

Ortaklık ve İşbirliği Paktı Avrupa'nın yüzde 25'lik gaz ihtiyacını karşılayan Rusya ve AB arasındaki uzun vadeli işbirliğinin en önemli haritası olarak görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!