AB olmasaydı çok iyi dost olurduk

Güncelleme Tarihi:

AB olmasaydı çok iyi dost olurduk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00

Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliğinin söz konusu olmaması halinde, Türkiye ve Fransa'nın “dünyanın en iyi dostları” olacağı görüşünü savundu.

Haberin Devamı

Gazetenin dış politika muhabiri Reneaud Girard tarafından kaleme alınan  yazıda, iki ülkenin Orta Doğu sorunu ile İran ve Irak gibi önemli  konularda aynı görüşleri paylaştığına ve Afganistan'ın istikrarı için  bölgeye asker gönderdiğine dikkat çekildi.

ABD'nin Irak'taki “tek taraflı” politikasına iki ülkenin de karşı  çıktığı kaydedilen yazıda, Fransa'nın askeri müdahaleye karşı çıkarken,  Türkiye'nin de Mecliste yapılan oylamayla ABD askerlerinin topraklarını  kullanmasına izin vermediğine işaret edildi.

Yazıda, “Ankara'nın AB üyeliği söz konusu olmasaydı, Türkiye ve Fransa  şimdi dünyanın en iyi dostları olurlardı” ifadesi kullanıldı.

ABD'nin Orta Doğu'ya dışarıdan sistem ihraç etme çabalarına iki ülkenin  de karşı çıktığı belirtilen yazıda, İran'ın nükleer silahlara sahip olma ihtimalinin de iki ülkeyi  endişelendirdiği kaydedildi. Yazıda, iki  ülkenin İsrail-Filistin sorununda da genelde aynı görüşleri  taşıdığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin tam üyelik yerine “imtiyazlı  ortaklık” önermesinin Türkiye'nin sert tepkisine yol açtığı  hatırlatılan yazının sonuç bölümünde, Türkiye'nin tam üyeliğinin daha  uzun zaman alacağı görüşü dile getirilerek, “iki ülke yetkililerinin,  bu konunun ikili ilişkileri bozmaması için şimdilik sessiz kalma yoluna  giderek, bir çeşit ismi konmamış centilmenlik anlaşmasına doğru  gittikleri” yorumu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!