AB’nin uzmanı

Güncelleme Tarihi:

AB’nin uzmanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 00:00

İki yıl süreyle yürüteceği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı görevine dün başlayan AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, bu koltuğa oturmayı 6 yıl önceden kafasına koydu.

7 yılı aşkın bir süredir üyesi olduğu AKPM’de üstlendiği birçok görevin yanı sıra özellikle raportör olarak yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Çavuşoğlu, başkanlık için adaylığı kesinleştiğinde şöyle demişti: “Bu Türkiye’nin projesiydi ve başardık. Özellikle 2004’ten bu yana başkanlığı almayı kafamıza koymuştuk. Son bir yılda daha somut hale getirdik. Son altı ayda planladık ve son üç ayda çalışmaya başladık.” 
4 dil biliyor
42 yaşındaki Çavuşoğlu, İngilizce ve Almanca’nın yanı sıra günlük konuşmalar yapabilecek ölçüde Japonca ve Rusça da biliyor. Çavuşoğlu, İngilizce’sini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra gittiği ABD’de ve İngiltere’deki master ve doktora çalışmaları sırasında geliştirdi. Çavuşoğlu, master için gittiği ABD Long Island Üniversitesi’nde bir süre öğretim üyesi olarak da çalıştı. İngiltere’deki London School of Economics’te Avrupa Birliği bursu kazanarak, “Çevre Ekonomisi ve Sürdürülebilir Kalkınma” konusunda doktora yapan Çavuşoğlu, bu sırada okulun “Türk Derneği” başkanlığını da yürüttü. Çavuşoğlu, ABD’deki öğrencilik döneminde Japonca öğrendi. Rusça’ya ise milletvekilliği döneminde merak sardı ve öğrenmek için bir süre Rusya’da kaldı.
Çavuşoğlu, 1993’de Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde ‘AB Uzmanlığı’nı tamamladı. Aynı yıl Bilkent Üniversitesi’nde başlattığı doktora programını daha sonra İngiltere’de tamamlayan Çavuşoğlu, 1995 Mayıs ve Kasım ayları arasında da Çevre Bakanlığı’nda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) adına çalıştı. Aynı zamanda işadamı da olan Çavuşoğlu, politikaya AK Parti kurucusu olarak adım attı. 2002’de Antalya’dan milletvekili seçilen Çavuşoğlu’nun, Meclis’teki ilk yurtdışı görevi dün başkanı olarak koltuğuna oturduğu AKPM Türkiye Delegasyonu üyeliği oldu. 22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından da bu kez aynı delegasyonunun başkanlığını üstlendi.
Bosna raportörü
Çavuşoğlu, AKPM’de siyasi işler, denetim, Belarus ve göç alt komiteleri üyeliklerinin yanı sıra “1932-1933 Yılları Arasında Ukrayna’da Kıtlığın Sebep Olduğu Kitlesel Ölümlerin Uluslararası Düzeyde Kınanması ve Eski SSCB’de Kitlesel Kıtlığın 75. Yıldönümü” başlıklı raporun raportörlüğünü yaptı. Çavuşoğlu, Bosna Hersek eş raportörlüğünü de yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!