AB liderleri mali krizi ele alıyor

Güncelleme Tarihi:

AB liderleri mali krizi ele alıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 17:45

Son 80 yılın en büyük krizi olarak görülen mali piyasalardaki çalkantı, bugün Brüksel'de başlayan Avrupa Birliği Zirvesi'nin de ana gündem maddesini oluşturuyor.

Haberin Devamı

Birlik üyesi 27 ülkenin, İngiltere ve para birimi olarak euro kullanan 15 AB üyesinin, zor durumdaki bankaları desteklemeye yönelik planına sadık kalmaları bekleniyor.

Hükümetlerin bankacılık sektörüne güveni tazelemek için piyasalara vaadettiği üç trilyon dolar, Avrupa çapında, borsaların, son haftalardaki düşüşlerin ardından değer kazanmalarını sağladı.

Ancak Avrupalı liderler, krizin ortadan kalktığını söylemek için henüz erken olduğu konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Zirveye katılan birlik üyesi 27 ülkenin hepsinden, ilk olarak İngiltere'nin hazırladığı ve euro kullanan AB ülkelerinin benimsediği plana destek sunmaları istenecek.

Avrupa BirliÄŸi liderlerlerinin bankacılık sektörüne müdahaleleriyle gurur duyuyor olabileceklerini ancak istihdam yaratma ve ÅŸirket iflasları gibi daha somut sorunlara bir çözüm getirmenin daha güç olacağı belirtiliyor.Â

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise zirve öncesinde, AB üyelerinden gelen mali piyasaların düzenlenmesine direnişin aşılması gerektiğini vurguladı.

Barroso ayrıca, zirvenin daha önceden planlanan gündemi olan, iklim değişikliğiyle mücadelenin de gündemden düşmemesi gerektiğini söyledi.

Mali kriz nedeniyle iklim değişikliğiyle mücadeleden vazgeçmenin büyük bir hata olacağını söyleyen Barroso, AB üyesi ülkelerin böyle yapmasının, diğer ülkelere kötü bir mesaj olacağını da belirtti.

Zirvede ele alınması planlanmış olan, Lizbon Anlaşması'nın canlandırılması ise Aralık ayına kadar AB gündemine gelmeyecek gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!