AB Komisyonu’na Türkiye karşıtı aday

Güncelleme Tarihi:

AB Komisyonu’na Türkiye karşıtı aday
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2018 01:46

HIRİSTİYAN Demokrat çizgiye sahip Avrupa Halk Partisi (EPP), gelecek yıl mayısta yapılacak seçimlerde Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in koltuğuna aday olarak Alman parlamenter Manfred Weber’i (46) seçti.

Haberin Devamı

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılan oylamada geçerli 619 oydan 492’sini alarak resmen aday olan Weber, Türkiye karşıtlığıyla tanınıyor. Avrupa Parlamentosu’nda EPP’nin lideri olan Weber’in AB Komisyonu Başkanı olması halinde Türkiye açısından dengelerin radikal şekilde değişme riski var. Weber, “Türkiye hiçbir zaman AB’ye üye olamaz” söylemini kullanıyor. Türkiye ile ortaklığa dayalı ilişkiden yana olan Alman parlamenter, göreve gelmesi halinde üyelik müzakerelerinin durdurulması için çalışacağını da gizlemiyor.

SARKOZY’Yİ HATIRLATIYOR

Her fırsatta Avrupa’nın Hıristiyan kökenlerini öne çıkaran Weber’in çizgisi eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye yaklaşımını hatırlatıyor. Weber kongrede yaptığı konuşmada, Sarkozy’nin görevdeyken dilinden düşürmediği ancak uzun süredir dillendirilmeyen, ‘coğrafi konum’ tezini yeniden gündeme taşıyarak, “Komşularımızla çalışmaya, ancak aynı zamanda AB’nin coğrafi sınırlarını belirlemeye hazır olan bir Avrupa’ya inanıyoruz. İşte bu yüzden Türkiye, AB üyesi olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Juncker, Türkiye konusunda çok olumlu görüşlere sahip olmasa da müzakerelerin kesilmesine net şekilde karşı çıkıyor. Weber’in seçilmesi halinde ise müzakere süreci ciddi bir riskle karşı karşıya kalacak ve Ankara, Komisyon’un desteğini kaybedecek. Müzakerelerin kesilip kesilmeyeceği ise Komisyon’un değil oybirliğiyle hareket etmek zorunda olan üye ülkelerin yetkisinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!