AB ile vize muafiyetinde iyimser hava

Güncelleme Tarihi:

AB ile vize muafiyetinde iyimser hava
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2018 00:15

Türkiye, şimdiye kadar AB’nin vizesiz seyahat için istediği 72 maddenin 65’ini karşıladı, geri kalan yedi madde için sunduğu öneriler ise Brüksel’de olumlu bir hava yarattı. Terörle mücadele, kişisel verilerin korunması ve Europol anlaşması konusunda beklentileri bulunan AB’nin Ankara’dan iyileştirme gelmesi halinde 26 Mart’ta yapılacak ikili zirvede vize konusunda olumlu mesaj verebileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile 26 Mart’ta Bulgaristan’ın Varna kentinde yapılacak zirveye eli boş gitmek istemeyen Avrupa Birliği, vize muafiyetine yönelik çalışmalarını hızlandırdı. AB Komisyonu, vize muafiyeti konusunda Türkiye’nin sunduğu pozisyon belgesine genel hatlarıyla olumlu bakıyor. Bu konudaki değerlendirmenin önümüzdeki günlerde Ankara’ya iletilmesi bekleniyor. Türkiye’nin henüz karşılanmayan yedi kriter konusundaki önerilerine karşılık AB Komisyonu’nun son yaklaşımını şu şekilde özetlemek mümkün:

TERÖRLE MÜCADELE: AB’ye sunulan belgede Brüksel’in çok hassas olduğu ifade özgürlüğü boyutu öne çıkarılmış ve bu bağlamda düşüncenin eleştiri kapsamına giren ya da habercilik sınırını aşmayan şekilde ifade edilmesinin suç oluşturmayacağı vurgusunu yasaya ekleme taahhüdünde bulunulmuştu. Bu yaklaşımdan memnun olan AB Komisyonu, biraz daha açıklık ve iyileştirme talep etme eğiliminde.

Haberin Devamı

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI:  Bu konuda OHAL nedeniyle yaşanan bir sıkıntı söz konusu. Türkiye, kişisel verilerin korunmasına yönelik yasayı AB standartları dikkate alınarak gözden geçirmesi gerekmesi halinde değiştireceği taahhüdünde bulunmuştu. AB kanadında uygulama bağlantılı şüphe söz konusu. Türkiye’den uygulamaya yönelik açıklık talep ediliyor.

EUROPOL ANLAŞMASI: Komisyon’un bu kriter konusunda da iyileştirme talebinde bulunması gündemde. Türkiye, AB’nin polis teşkilatı Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması imzalama niyetini bildirmişti. Europol tüzüğü değiştiği için sürecin eskisine oranla daha fazla zaman alması söz konusu. Buna rağmen Komisyon, süreci hızlandırmak için üye ülkeler nezdinde bazı girişimlerde bulundu.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE: Avrupa Konseyi bünyesindeki Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) yolsuzlukla mücadele alanındaki önerilerinin uygulanması konusunda sunulan yol haritası genel kabul görmüş durumda.

UYUMLU PASAPORT: AB uyumlu pasaportlar konusunda sıkıntı yok. Bu kriterin nisan başında karşılanması bekleniyor.

SUÇ BAĞLANTILI KONULARDA İŞBİRLİĞİ: Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) ile temasta olmama tavrında ısrarlı. Daha önce bu sorunun Almanya üzerinden halledilmesi görüşü gündemdeydi. Son dönemde yaşanan Kıbrıs bağlantılı gerginliklerin baltalamaması halinde yine benzer bir formül devreye sokulabilir.

Haberin Devamı

GERİ KABUL ANLAŞMASI: Türkiye üzerinden kural dışı şekilde AB ülkelerine geçiş yapan kişilerin geri alınmasına ilişkin Geri Kabul Anlaşması (GKA), büyük ölçüde uygulanıyor. Türkiye, GKA’yı vize serbestisi ile eş zamanlı uygulama niyetini koruyor. AB de bu fikri kabullenmiş gözüküyor.

26 MART ZİRVESİ KRİTİK ÖNEMDE

Türkiye, AB’ye pozisyon belgesini sunarken, ‘belgedeki unsurların vize muafiyetine yönelik kriterleri karşılamaya yettiğinin kendisine iletilmesi halinde gerekli adımları derhal atacağı’ taahhüdünde bulunmuştu. Komisyon’un belgeye yeşil ışık yakması ve 26 Mart’taki toplantıda olumlu mesajlar verilmesi halinde Türkiye’nin, gerekli düzenlemeler için yaz aylarında somut adımlar atması gündeme gelebilir. Alman gazetesi Die Welt de AB yetkililerine dayandırdığı haberinde, Ankara’nın önerilerinin olumlu yankılandığını belirtti. Haberde, AB Komisyonu’nun kurum içi yol haritası oluşturduğu ve buna göre Türk hükümetinin iki hafta içinde talep edilen iyileştirmelere gitmesinin beklendiği vurgulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!