AB ile Ortaklık Konseyi tehlikede

Güncelleme Tarihi:

AB ile Ortaklık Konseyi tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan'ın önceki gün Lüksemburg'da yapılan Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısında, Türkiye'ye mali yardımlara vetoyu kaldırmaması, 25 Mayıs'ta yapılması planlanan Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'ni de tehlikeye düşürdü. Atina'nın uzlaşmaz tavrını sürdürmesi üzerine, Dışişleri'nde bir yıldır yapılmayan Ortaklık Konseyi toplantısının yine ertelenmesi görüşü ağırlık kazandı.

Bakanlık'ta yapılan değerlendirmede, Lüksemburg zirvesinde Türkiye'ye aday statüsü bile vermeyen AB'nin, şimdi de çok daha önceden söz verdiği Gümrük Birliği yardımlarını bile açmakta aciz kaldığı üzerinde duruldu. Değerlendirmelerde, siyasi ve ekonomik açıdan herhangi bir sonuç getirmeyecek Ortaklık Konseyi toplantısının yapılmasının da şu aşamada gerekli olmadığı sonucuna varıldı.

AB ile Türkiye arasında siyasi düzeyde istişare yapılamazken, teknik düzeydeki görüşmeler ise sürüyor. AB Komisyonu Türkiye Masası Şefi Eric Van Den Linden geçen hafta Ankara'ya gelerek, Türk diplomatları ile Ortaklık Konseyi toplantısı öncesinde teknik ayrıntıları görüştü.

TARIM VE HİZMETLER

Görüşmelerde özellikle, Gümrük Birliği kapsamında yer almayan tarım ürünlerinin serbest dolaşımı üzerinde duruldu. Türkiye ile AB arasında tarım ürünlerinin de hiçbir kısıtlamaya tabii olmadan dolaşımı için alınacak önlemler belirlendi. Ayrıca, hizmetlerin serbest dolaşımı konusunun da geliştirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!