AB ile güçlü diyalog uyarısı

Güncelleme Tarihi:

AB ile güçlü diyalog uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2010 00:00

Brüksel’de dün toplanan AB Dışişleri Bakanları, bugün genişleme süreci ve aday ülkelerin durumunu ele alacak. Toplantının sonuç bildirisi taslağında Türkiye’ye önemli uyarılar var. Ankara-Brüksel arasında dış politikanın koordinasyonu için yeni bir diyalog mekanizması isteniyor.

Haberin Devamı

Toplantıda Kıbrıs Rum Kesimi’nin de limanları açmadığı için Türkiye’ye yapılan uyarı tonunun daha da artırılması için bastırması bekleniyor. Bildiri taslağının ana unsurları şöyle:

Yeni diyalog süreci: Türkiye bölgesel bir oyuncu olarak kendi geniş bölgesinde, Orta Doğu, Batı Balkanlar, Afganistan, Pakistan ve Güney Kafkasların güvenliği konusunda daha aktif hale geldi. Türkiye dış politikasını AB ile koordinasyon içinde geliştirmeye devam etmeli. Birlikte hareket ederek Türkiye ve AB, enerji güvenliğini güçlendirebilir, bölgesel sorunlar ile etnik ve dini çatlakları önleyebilir. İki tarafın çıkarlarını da ilgilendiren dış politika konularında Türkiye ile diyalogu pekiştirmeye hazırız.
Müzakere başlıkları askıya: Türkiye’nin hâlâ Ortaklık Anlaşması’nın Katma Protokolü’nü tam ve ayrım gözetmeden uygulama yükümlülüğünü yerine getirmemiş olmasından derin üzüntü duyuyoruz. Bu konuda ilerleme kaydedilmesi durumunda Konsey 2006’da aldığı ve müzakerelerin geneli üzerinde etkisi olan önlemleri devam ettirecektir. Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerini normalleştirme yolunda herhangi bir ilerleme kaydetmedi. Gecikmeden ilerleme bekleniyor.
Zor aşamaya gelindi: Müzakerelerin daha zor bir aşamaya geldiği hatırlatarak, müzakerelerin hızının arttırılması için Türkiye’yi fasılların açılış kriterlerini yerine getirmeye, müzakere çerçeve belgesinden kaynaklanan yükümlülüklerini tam yerine getirmeye davet ediyoruz.
Yeni anayasa uzlaşma: Yargı, temel haklar ve kamu yönetimi alanlarındaki birçok konuya yanıt veren anayasa reform paketi doğru yönde atılmış önemli adımdır. Uygulamanın Avrupa standartları ile paralel olması anahtar. Gelecekteki tüm anayasa değişiklikleri tüm siyasi partilerin ve sivil toplumun katımlıyla olabilecek en geniş konsensüs ile diyalog ve uzlaşma kültürü içinde hazırlanmalı.
Demokratik açılıma devam: Türkiye topraklarında işlenen bütün terörizm faaliyetlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz. Demokratik açılımın devamının uygulanmasının beklenen sonuçları üretmeye başlamasını umut ediyoruz.
Ege sorunları için Lahey: Komşularla iyi ilişkiler ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümü için Türkiye taahhüt altına girmeli, gerekirse Uluslararası Adalet Divanı’na gidilmeli. Türkiye’ye iyi komşuluk ilişkilerini ve sorunların barışçıl çözümüne zarar verecek her türlü tehdit ve eylemlerden kaçınması uyarısında da bulunuyor. AB üyesi ülkelerin BM deniz hukuku konvansiyonu ve uluslar arası hukuk çerçevesinde ikili anlaşmalar yapabileceği hatırlatılıyor.
Türkiye’yi rahatsız eden bölümler
* Türkiye’nin AB’ye yasa dışı göçe kaynak ve transit olarak anahtar ülkelerden biri olduğu vurgulanırken, Türkiye’den geri kabul anlaşmasını hızla tamamlanması ve uygulaması isteniyor. Anlaşmayı asıl tıkayanın Yunanistan olduğunu savunan Ankara ise Türkiye’yi sorumlu tutan ifadelerin taslaktan çıkartılmasını istiyor.
* Kıbrıs Rum Kesimi’nin taslaktaki dış politika paragrafına “mevcut yapı” çerçevesinde ifadesini ekletme çabası. Türkiye, Birlik ile yeni bir dış politika alanında diyalog mekanizması kurulmasını istiyor. 
* Belçika dönem başkanlığı sona ermeden 22 Aralık’ta açılması hedeflenen Rekabet faslı, Türkiye’nin açılış kriterlerini yerine getirmemesi nedeni ile açılamayacak. Bu, “Kriterler yerine gelirse fasıl açılır” ifadesiyle son dakikada bildiriye girdi.

Haberin Devamı

Reformları izleme grubu toplanıyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin AB üyeliği yolunda yaptığı ve yapacak olan reformları İzleme Grubu (RİG) bugün Ankara’da yeniden toplanıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıda “Siyasi Kriterler, Yargı ve Temel Haklar” ve “Adalet, Özgürlük, Güvenlik” alanlarındaki son gelişmeleri değerlendirilecek. Rixos Oteli’ndeki toplantıda “Siyasi Kriterler, Yargı ve Temel Haklar” (23. Fasıl) ve “Adalet, Özgürlük, Güvenlik” (24. Fasıl) alanlarındaki son gelişmeleri ele alınacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!