AB Haiti'ye 300 jandarma gönderecek

Güncelleme Tarihi:

AB Haitiye 300 jandarma gönderecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 14:03

AB, deprem felaketi yaşayan Haiti'deki BM istikrar misyonuna 300 civarında jandarma göndererek destek verecek.

AB dönem başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, AB dışişleri bakanları toplantısına katılırken yaptığı açıklamada, Avrupa Jandarma Gücünü oluşturan ülkelerin (İspanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz ve Romanya) katkı vereceği Haiti misyonunun, güvenliği ve yardımların ulaştırılmasını sağlamakla görevlendirileceğini söyledi.

AB kaynakları, BM Haiti istikrar misyonuna Fransa ve İtalya'nın 100, Hollanda'nın 50, İspanya'nın 40, Portekiz ve Romanya'nın 10'ar civarında jandarmayla katkıda bulunmaya hazırlandığını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi geçen hafta Haiti misyonunun 8 bin 940 asker ve 3 bin 711 polise yükseltilmesini oy birliğiyle kabul etmişti.

AFGANİSTAN'DA SİVİL MİSYONA AĞIRLIK VERİLSİN

Bu arada, AB dışişleri bakanları, Londra'da 28 Ocakta toplanacak Afganistan konferansı öncesinde bu ülkede askeri misyonun geri plana itilerek sivil misyonun öne çıkarılması çağrısı yaptı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Afganistan'dan çıkış tarihine değil, askeri ağırlıklı bir misyondan sivil ağırlıklı bir misyona kademeli geçişe bakılması gerektiğini" söyledi.

Bildt, "Afganistan'da sadece askeri çabayla kazanamayız. Hükümetin, sivil alt yapının ve siyasi sistemin inşası gerekiyor" dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Motinos da Afganistan'da çıkış stratejisi yerine dönüşüm stratejisinin gündeme alınmasını, bunun yolunun da ülkenin istikrarı için uluslararası toplumla birlikte çalışacak Afgan hükümetinden geçtiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!