AB’de Kiril krizi Euro mu, EBPO mu

Güncelleme Tarihi:

AB’de Kiril krizi Euro mu, EBPO mu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2007 00:00

AB’de Kiril krizi Euro mu, EBPO muAvrupa Birliği ortak para birimi "Euro"nun adının nasıl yazılacağı konusundaki tartışma, birliğin karar mekanizmalarını tehdit ediyor. Bulgaristan, ortak para biriminin adının kendi alfabeleriyle yazılmasına izin verilmezse, imzalanacak bazı anlaşmaları engelleme tehdidinde bulunuyor.

Bunların başında, pazartesi günü Karadağ’ın Avrupa Birliği’yle imzalayacağı ortaklık anlaşması geliyor. Bir Bulgar diplomat, "Bu, ulusal kimlik ile bağlantılı. AB’ye yeni katıldık ve bizden şimdiden 1400 yıldır kullandığımız Kiril Alfabesi’ni değiştirmemizi istiyorlar" dedi.

Avrupa’nın büyük bölümünde insanlar, ortak para birimine "Euro" diyorlar.

Aradaki harfi de "u" olarak yazıyorlar. Ancak Avrupa’yı kendi dillerinde "v" harfiyle "Evropa" diye adlandıran Bulgarlar için, "Euro" da "Evro" diye okunup, Kiril Alfabesiyle "EBPO" diye yazılması gerekiyor.

Sofya yönetimi, para biriminin adını istedikleri şekilde yazmalarına izin verilmezse, Karadağ ile imzalanacak ortaklık anlaşmasını veto edeceklerini açıkladı.

DİL HASSASİYETİ

Bulgaristan’ın daha uzun yıllar "Euro"ya geçmesi beklenmiyor. Ancak eninde sonunda "Euro" banknotlarında bu isim Latin ve Yunan alfabelerinin yanında Kiril alfabesiyle de yazılacak.

TARTIŞMA YENİ DEĞİL

Genişleyen Avrupa’da birlik üyesi ülkelerin dil konusunun ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösteren bu tartışma, aslında yeni bir şey değil...

Üç yıl önce para biriminin adını farklı farklı şekillerde yazan Letonya, Litvanya, Macaristan ve Slovenya, Avrupa Birliği anayasasının imzalanmasını engelleme tehdidinde bulunmuşlardı. Sonunda bu ülkelere "Euro"ya kendi ülkelerinde istedikleri adı verme imkanı sağlandı. Ancak resmi birlik belgelerinde "Euro" adını kullanma şartıyla...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!